Uutiset

Sdp:n Rinne kutsui kylään puolueen sote-kuntamallia arvostelleen virkamiesmuistion laatijat

Rinne syytti hallituksen reformiministereitä siitä, että he pistivät virkamiehet politikoimaan.
Demarit hakivat vauhtia eduskuntaryhmän kesäkokoukseensa aamulla Vaasan torilta.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne syyttää hallitusta siitä, että se pani virkamiehet politikoimaan sdp:n sote-kuntamallia vastaan.

Hallituslähteistä julkisuuteen vuodettiin viime viikolla virkamiesten laatima muistio, jossa sdp:n sote-kuntamallia pidettiin perustuslain vastaisena.

Rinteen mukaan mallia ei ole kukaan väittänyt perustuslain vastaiseksi.

Siinä sote-palveluja hoitamaan perustettaisiin kuntia laajemmat sote-kunnat.

Rinne korosti, että malli rakentuu samojen periaatteiden varaan kuin entisen kuntaministerin Hannes Mannisen (kesk.) ja pitkäaikaisen perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin (kok.) esittämä aluekuntamalli.

Rinne hämmästeli sitä, että valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet olivat yrittäneet perehtyä sdp:n malliin lehtijuttujen ja nettisivujen perusteella ilman mitään yhteyttä puolueeseen.

– Esitän tässä kutsun muistion laatineille virkamiehille tulla vierailulle sdp:n eduskuntaryhmään, jotta perusteet ja syyt väärinkäsityksille voidaan korjata, Rinne sanoi eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa Vaasassa.

Rinteen mukaan iso osa valmisteltua sote-lainsäädäntöä on valmista hyväksyttäväksi, kunhan keskustan ja kokoomuksen lehmänkaupan synnyttämä markkinamalli korjataan.

– Arvoisat reformiministerit. Korjatkaa oman esityksenne puutteet, älkää pistäkö virkamiehiä poliittisten pelinne nappuloiksi, Rinne vaati.

Vaasa sai kehuja

Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen keskeiseksi teemaksi Vaasassa nousi osaaminen sopivasti pari päivää sen jälkeen, kun Wärtsilä oli kertonut jätti-investoinnistaan kaupunkiin.

– Vaasa on esimerkki, miten määrätietoisella ja johdonmukaisella työllä voi saavuttaa menestystä, Antti Rinne sanoi.

Hänestä Sipilän hallituksen jälkeen tarvitaan tieteen kunnianpalautus ja olisi järkevää aloittaa keskustelu myös eurooppalaisesta superyliopistosta. Sen rinnalla voitaisiin vahvasti kehittää eurooppalaista koulutus- ja tiedevaihtoa.

Rinne arvosteli sitä, että Sipilän hallitus on leikannut suuria summia suomalaisten osaamisesta, eli luonut osaamisvelkaa miljardiluokan koulutusleikkauksilla.

– Jokainen suomalainen on nähnyt valokuvat vuodelta 2015. Niissä Juha Sipilä (kesk.), Alex Stubb (kok.) ja Petteri Orpo (kok.) poseeraavat ja hymyilevät leveästi pidellen kylttiä, jossa lukee selvällä suomen kielellä, ettei koulutuksesta leikata.

Kuntien asema uhkaa heiketä

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman syytti hallitusta siitä, että se on pettämässä lupauksensa siitä, ettei se omilla toimillaan heikennä kuntien asemaa.

– Hallitus aikoo ensi vuoden budjetissa leikata roimasti kuntien valtionosuuksia ja toteuttaa tukun muita kuntiin kohdistuvia leikkauksia. Kokonaisuudessaan hallitus heikentää toimillaan kuntataloutta ensi vuonna noin 400 miljoonalla eurolla, Lindtman laski.

Lindtmanin mukaan hallitus käy kuntien kukkarolla tilanteessa, jossa kuntien verokertymä ei tule tänä vuonna juuri kasvamaan viime vuodesta.

– Hallitus on viime töikseen jättämässä perinnöksi kuntatalouteen aukon, joka saattaa tarkoittaa monissa kunnissa uusia leikkauksia ja veronkorotuksia.

Niinistö ei ole laiska hauki

Lindtman puolusti voimakkaasti presidentti Sauli Niinistön aktiivisuutta presidenttinä.

– Osa keskustelijoista näyttäisi toivovan, että Suomen tasavallan presidentti olisi laiska hauki, joka vetäytyy loikoilemaan Kultarannan tai Mäntyniemen kaislikkoon eikä liiemmälti tee yhtään mitään.

– Onneksi tällaista laiskaa haukea ei ole Suomen presidentiksi valittu. Niinistö jatkaa edeltäjiensä Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen tavoin aktiivisena toimijana, Lindtman sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti