Uutiset Hämeenlinna

Sdp:n Rinne pitää hyvänä Suomeen suunniteltavaa uutta metsitysohjelmaa: "Hallitus on nyt herännyt"

Rinne kiisti esittäneensä metsänhakkuiden vähentämistä.
Puheenjohtaja Antti Rinne osallistuu tänä viikonloppuna Hämeenlinnassa sdp:n puoluevaltuuston kokoukseen.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää erittäin hyvänä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Lännen Median haastattelussa lauantaina esille ottamaa laajaa metsitysohjelmaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Sipilä kertoi haastattelussa, että maa- ja metsätalous- sekä ympäristöministeriössä on menossa selvitystyö siitä, kuinka paljon metsitystä voidaan lisätä.

Rinne sanoi Hämeenlinnassa Lännen Medialle, että meidän pitää huolehtia siitä, että hiilidioksidipäästöissä ja hiilinieluissa päästään tasapainoon vuoteen 2035 mennessä.

Suomi olisi silloin hiilineutraali, ja sen jälkeen nopealla aikataululla Suomen pitäisi Rinteen mukaan päästä hiilinegatiiviseksi.

– Tällä hetkellä meidän hiilidioksidipäästömme ovat noin 60 miljoonaa tonnia ja nielujemme vaikutus noin 30 miljoona tonnia. Se tarkoittaa sitä, että päästöjen pitää tulla alaspäin ja jotta päästään neutraaliin tilanteeseen, varmaan tarvitaan myös hiilinielujen kasvattamista.

Hän sanoi olevansa todella tyytyväinen siihen, että hallitus on nyt herännyt siihen, että metsitysohjelman avulla lisätään hiilinieluja.

– Meidän arviomme mukaan noin 750 000 hehtaaria metsämaata on huonolla metsänhoidolla, ja siellä hiilinieluja voitaisiin merkittävästi vahvistaa.

– Lisäksi on noin 50 000 hehtaaria peltomaata, jonka voisi panna metsityksen piiriin.

Rinteen mukaan nämä ovat erittäin tärkeitä toimia, ja sdp tukee ilman muuta metsitysohjelmaa.

Nykytaso äärirajoilla

Rinne kiisti missään vaiheessa todenneensa, että hakkuita pitäisi vähentää.

– Olen todennut, että nykyinen hakkuiden taso on äärirajoilla, jollei hiilinieluja saada kasvatettua ja hiilidioksidipäästöjä pienennettyä.

– Meidän täytyy turvata metsäteollisuuden raaka-aineiden saanti, on sitten kysymys nykyisin toiminnassa olevista laitoksista tai tulevista hankkeista, Rinne korosti.

Pääministeri Sipilän mukaan meillä on paljon maa-aloja, jotka soveltuvat metsitykseen, esimerkiksi käytöstä poistettuja turvesoita ja vajaakäytössä olevia peltoja.

Jos viljelykäytössä olevia peltoja muutettaisiin metsiksi, se pitäisi Sipilän mukaan korvata viljelijöille jollakin tavoin.

Sipilä sanoi toivovansa, että metsitysohjelma saataisiin seuraavaan hallitusohjelmaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic