Lounais-Häme Uutiset

Sdp:n Sirpa Paatero: "Kokoomuspoliitikkojen kommentit sdp:n sote-kannan muutoksesta osoittavat, että hallitus on oman sotensa kanssa paniikissa"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ovat arvioineet, että sdp on kääntynyt hallituksen sote-mallin kannalle.
Sirpa Paatero syyttää Petteri Orpoa tahallisesta väärinymmärtämisestä.

Sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero ihmettelee kokoomuksen kärkipoliitikkojen viime päivien kommentteja sdp:n sote-kannan muuttumisesta.

Lauantaina kokoomuksen varapuheenjohtaja, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoi Verkkouutisten haastattelussa, että sdp:n sote-linjassa on tapahtunut kuluneella viikolla täyskäännös. Häkkäsen mielestä sdp on yht´äkkiä hylännyt Rinteen sote-mallin ja todennut, että jatketaan hallituksen mallilla.

Sunnuntaina kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan sanoi lähes saman repliikin. Orpon mukaan Rinne on luopunut sdp:n sote-mallista ja tullut hallituksen mallin kannalle.

– Olen mielenkiinnolla lukenut näitä kommentteja. Meille se näyttää siltä, että hallitus alkaa olla paniikissa oman sotensa kanssa, Paatero sanoo.

– Hallituksen oma malli on törmännyt jo kaksi kertaa perustuslakiin ja ymmärrän, että siellä alkaa tulla paniikki ja aletaan syytellä muita. Vaikka kokoomuksesta yritetäänkin nyt hämätä näillä puheilla, niin en usko, että kansalaiset niistä hämääntyvät.

 

Sdp tyytyväinen maakunnissa tehtyyn valmisteluun

– En tiedä, mistä Häkkänen ja Orpo ovat ottaneet kommentteja. Se on totta, että me demarit olemme koko ajan olleet tekemässä sote-uudistusta, mutta ei sillä mallilla, jolla kokoomus ja keskusta ovat sitä tehneet.

Orpo arveli, että Rinne vaihtoi kantaansa sen jälkeen, kun puolueen puheenjohtajille järjestettiin muutama viikko sitten infotilaisuus soten valmistelutyöstä. Orpon mukaan Rinne sai hyvän infopaketin, miten sote-valmistelu etenee ja havaitsi, että hallituksen malli on järkevä.

– Sdp kyllä on tyytyväinen maakunnissa tehtyyn valmisteluun. Meillä on esimerkiksi tulossa toistakymmentä kuntayhtymäpohjaista mallia. Niiden valmistelu tietysti mielellään jatkukoon ja tietotekniikkaan liittyvä valmistelu myös, Paatero sanoo.

Hänen mielestään tarvitaan kokonaisuuksia, joissa perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalitoimi on integroitu yhteen.

– Sellaista valmistelua tehdäänkin nyt eri puolilla maata.

 

”Liian paljon yhdellä kertaa”

Paateron mukaan se ei taas missään nimessä tarkoita sitä, että sdp olisi tyytyväinen hallituksen sote-linjaan.

– Se ero hallituksen sote-linjaan. Meillä markkinat eivät olisi samalla viivalla julkisen puolen kanssa, vaan julkinen puoli johtaa. Emme luovuttaisi automaattisesti sitä yli viittä miljardia euroa yksityisille.

Paateron mukaan toinen ero sdp:n ja hallituksen sote-linjassa on, että sdp oli tekemässä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, ei koko aluehallinnon uudistusta.

– Keskusta on halunnut koko aluehallinnon uudistusta ja sitä, että kunnilta siirretään muitakin tehtäviä pois.

Paateron mielestä hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen ongelmana onkin se, että ollaan tekemässä liian paljon yhdellä kertaa.

 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic