Uutiset

Sdp:n Tuppurainen toppuuttelee kokoomuksen haaveita: Suomen seuraavan EU-komissaarin valitsee seuraava hallitus

Sdp:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen toppuuttelee Suomen seuraavan EU-komissaarin valinnan ympärillä käytäviä nimitysspekulaatioita. Hän muistuttaa, että komissaarin valinta ei ole ilmoitusasia.

-Suomen seuraava hallitus valitsee Suomen seuraavan komissaarin. Valintaa ei siis tee Euroopan kansanpuolue EPP eikä sen suomalainen jäsenpuolue kokoomus.

Kokoomuksessa toivotaan, että EPP valitsisi marraskuussa kärkiehdokkaakseen komission johtoon Euroopan investointipankin varapääjohtajan Alexander Stubbin (kok.).

Tuppuraisen mielestä nyt kannattaisi laittaa jäitä hattuun.

-Ensin on käytävä kahdet vaalit, ennen kuin komissaarin, saati komission puheenjohtajan henkilöt ovat selvillä. Suomessa on useita hyviä ehdokkaita seuraavaksi komissaariksi, miehiä ja naisia, Tuppurainen toteaa.

Komission tuleva puheenjohtaja ratkaistaan ensi toukokuussa järjestettävien Euroopan parlamentin vaalien tuloksen perusteella.

Tuppurainen korostaa, että vaikka suurin parlamenttiryhmä on hyvässä asemassa komission puheenjohtajan paikan tavoittelemiseksi, voi parlamenttiin syntyä myös valtasuhteisiin vaikuttavia koalitioita.

-Yksittäinen puolue tai parlamenttiryhmä ei siten voi sanella tulevien unionin huippuvirkojen valintaa.

Tuppurainen muistuttaa, että myös eurooppalaiset sosialidemokraatit tulevat asettamaan kärkiehdokkaan EU-komission puheenjohtajaksi. Ehdokas julkistetaan 1. joulukuuta.

Suomen nykyinen EU-komissaari Jyrki Katainen (kok.) ilmoitti keskiviikkona vetäytyvänsä politiikasta. Hän ei tavoittele paikkaa seuraavien eurovaalien jälkeisessä komissiossa.

Alexander Stubb on sanonut tekevänsä päätöksen seuraavasta urasiirrostaan kesälomien jälkeen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic