Uutiset

Seehofer vei Saksan hallituksen taas hajoamisen partaalle

Baijerilainen sisäministeri sai tällä kertaa vastaansa sosiaalidemokraatit, kun hän puolusti varomattomia puhuneen vakoilupomon virkajärjestelyä.

Angela Merkelin neljäs hallitus voidaan ristiä kriisihallitukseksi. Se on ollut pystyssä puoli vuotta, ja nyt on menossa jo kolmas iso kriisi.

Myöhään sunnuntai-iltana hallituspuolueiden johtajat puivat kiusallista virkanimityksestä, joka Saksan mediatietojen mukaan oli laukeamassa kompromissiin.

Yhteistä näille kriiseille on ollut se, että pääosissa on baijerilainen sisäministeri Horst Seehofer.

Aiemmin kesällä Seehofer otti yhteen liittokansleri Merkelin kanssa maahanmuuttopolitiikasta niin tiukasti, että saksalaismediassa povailtiin jo unionipuolueiden täydellistä välirikkoa.

Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) ja sen baijerilainen sisarpuolue (CSU) ovat 1950-luvulta saakka muodostaneet puoluekoalition, jolla on myös yhteinen parlamenttiryhmä.

Merkel haki EU:n huippukokouksesta sellaiset lupaukset maahanmuuton tiukentamista, että Seehofer saattoi säilyttää kasvonsa.

Vakoilupomo puhui varomattomia

Tällä kertaa kädenväännön toisena osapuolena oli sosiaalidemokraattinen puolue (SPD). Maahanmuutto oli nytkin välillisesti kiistan kohteena.

Seehofer ja demarit ovat riidelleet siitä, mitä tehdä miehelle nimeltä Hans-Georg Maassen. Hän on Saksan kotimaantiedustelua tiedustelua johtanut virkamies, joka meni puhumaan varomattomia lehtihaastattelussa.

Maassen epäili Bild-Zeitungin haastattelussa Chemnitzin mielenosoituksessa otetun videon aitoutta. Videolla äärioikeistolaiset ajattavat ulkomaalaiselta näyttävää miestä. Maassenin katsottiin pelanneen maahanmuuttoa vastustavien pussiin.

Kun videon autenttisuus voitiin varmistaa, oli Maassenin luottamus SPD:n silmissä mennyttä. Puolue ryhtyi vaatimaan hänen eroaan.

Ministeri tuli hätiin

Maassenille löytyi kuitenkin ystävä, Horst Seehofer. Sisäministeri on vakoiluviraston päällikön esimies. Seehofer sanoi, ettei Maassen lähde minnekään.

Hallituksen sisäinen vääntö jatkui aikansa, kunnes viime tiistaina liittokansleri Merkel ilmoitti, että Maassen jättää vakoilupäällikön tehtävät. Hyvitykseksi hänet nimitetään sisäministeriön kansliapäälliköksi.

Tämä sai demarien kenttäväen takajaloilleen, sillä siirtyminen kansliapäälliköksi ei sen mukaan ole alennus vaan ylennys. Palkkakin olisi entistä tehtävää parempi. Kaiken lisäksi Maassen olisi syrjäyttänyt Gunther Adlerin, jonka taskusta löytyy SPD:n jäsenkirja.

SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles joutui grillattavaksi. Hän myönsi tehneensä virheen hyväksyessään Maassen siirron kansliapäälliköksi. Perjantaina Nahles vaati, että Maassenin asema pitää ottaa uuteen tarkasteluun.

Tylyjä gallup-lukuja

N-TV-televisiokanava kertoi sunnuntai-iltana, että Maassen siirtyy sisäministeriöön – ei kansallispäälliköksi vaan hänelle räätälöityyn virkaan ”turvallisuuden erikoisneuvonantajaksi”. Palkka on entinen, joten nimitystä ei voi tulkita ylennykseksi.

Vaikka Merkelin johtama suuri koalitio näyttää hoippuvan kriisistä toiseen, ei tilannetta ihan hevillä päästetä hajoamiseen asti. Se merkitsisi jokseenkin varmasti uusia vaaleja.

Tuoreen gallupin mukaan unionipuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt 28 prosenttia. Se on alin lukema 21 vuoteen. SPD:n lukema oli 17 prosenttia. Sen edelle oli kiilannut maahanmuuttovastainen AfD 18 prosentilla.

Baijerin osavaltiovaalit lokakuun puolivälissä on Seehoferin lisämurhe.

Suuri koalitio

Angela Merkelin neljäs hallitus näki päivänvalonsa viime maaliskuussa, puoli vuotta liittopäivävaalien jälkeen.

Hallituksen pohja on sama kuin edellisellä vaalikaudella: Merkelin kristillisdemokraatit (CDU), sen baijerilainen sisarpuolue (CSU) ja sosiaalidemokraatit (SPD).

Unionipuolueiden ja demarien yhteishallitusta kutsutaan Saksassa suureksi koalitioksi. Sen lempinimi on GroKo (Grosse Koalition).

Hallituksella on selvä parlamenttienemmistö: 399 paikkaa 709:sta.

Ison vaalitappion kärsineelle SPD:lle hallitukseen lähtö oli vaikeaa. Sen takia puoluetta hyviteltiin painavilla ministerisalkuilla: ulkoministeri Heiko Maas ja valtiovarainministeri Olaf Scholz ovat demareita. Puolueen puheenjohtaja Andrea Nahles ei ole hallituksessa.

Sisäministerin salkun sai baijerilainen Horst Seehofer, joka on maahanmuuttokysymyksissä avoimesti eri linjoilla liittokansleri Merkelin kanssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic