Uutiset

Seinäjoelle kaavaillaan viljelijöitä helpottavaa Ruokavirastoa – valmistelussa on opittu vanhoista virheistä

Uusi Ruokavirasto halutaan saada pyörimään alkuvuonna 2019. Hallitus antoi uuden viraston perustamista koskevan esityksensä eduskunnalle tänään torstaina.

Ruokaviraston alle on tarkoitus yhdistää nykyinen Maakuntavirasto Mavi, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä Maanmittauslaitoksen alaisuudessa toimivat tietohallintopalvelut.

Pääpaikka halutaan Seinäjoelle. Hankejohtaja Kirsi Heinonen kertoi torstaina maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä tiedotustilaisuudessa, että johdon siirtyminen Etelä-Pohjanmaalle tarkoittaisi paikkakunnalle 6–8 uutta työpaikkaa.

Tällä hetkellä Maaseutuvirasto sijaitsee Seinäjoella, ja siellä tulee uudistuksen astuessa voimaan työskentelemään noin parisataa ihmistä. Heinosen mukaan viraston tavoitteena on helpottaa Eviran ja Mavin vanhojen asiakkaiden palvelemista.

-Pikku hiljaa etenemme, jotta pääsemme yhden luukun periaatteeseen. Nyt siellä on ihan liikaa luukkuja, sanoo Heinonen.

Hän mainitsee esimerkkinä sen, että maanviljelijöiden ja elintarvikeyritysten asiointi helpottuisi. Yleinen asia, jonka kanssa viljelijät ovat olleet Mavin kanssa tekemisissä, ovat maataloustuet.

Eri virastojen tietojärjestelmiin halutaan uudistuksessa selkeyttä, minkä pitäisi lopulta näkyä Heinosen mukaan myös asiakkaalle parempana palveluna.

-Hallinto ei saa olla este elinkeinon toiminnalle, Heinonen toteaa viitaten maatalousalaan.

Tarkkaa aikataulua ei palvelua helpottaville uudistuksille vielä ole.

Alueellistamisessa otettu opiksi

Ruokavirastossa tulisi työskentelemään kaikkiaan vajaat tuhat ihmistä. Käytännössä viraston alle siirtyy yhdistettävien virastojen vanha henkilöstö. Heinonen kertoo, että minkään paikkakunnan yksikköä ei lakkauteta uudistuksen yhteydessä. Henkilöstön muutosturva on kaksi vuotta.

Valmistelussa on myös otettu oppia aiemmista virastojen alueellistuksista. Esimerkiksi 2000-luvulla päätettiin siirtää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean pääpaikka Kuopioon, minkä seurauksena moni työntekijä lähti viraston palveluksesta.

Mavista lähti puolestaan suuri määrä henkilöstöä, kun pääpaikka siirrettiin Seinäjoelle.

Saman ei haluta toistuvan Ruokaviraston kanssa, ja tämän vuoksi uudessa virastossa tulee Heinosen mukaan olevan hyvät etätyömahdollisuudet.

-Tässä ei ruveta alueellistamaan ihmisiä yhtään mihinkään. Ihmiset saavat työskennellä siellä, missä he tällä hetkellä ovat, missä heidän perheensä ja maatilansa ovat.

Suurin toimipaikka uudella virastolla olisi kuitenkin Helsinki, vaikka sen johto sijaitsisikin Seinäjoella. Tämä siksi, että Eviran henkilöstöstä suuri osa on pääkaupungissa.

-Emme halua vaarantaa näiden virastojen toimintaa mitenkään esimerkiksi sillä, että henkilöstö lähtisi voimakkaasti hakemaan uusia töitä.

Ruokavirasto

Ruokavirasto halutaan hallituksen esityksen mukaan toimimaan 1. tammikuuta 2019.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) on aiemmin linjannut, että viraston pääpaikka tulisi Seinäjoelle. Näin on myös kirjattu hallituksen esitykseen.
Ruokaviraston alaisuuteen yhdistetään nykyinen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Maaseutuvirasto Mavi sekä Maanmittauslaitoksessa toimivat, virastojen yhteiset tietohallintopalvelut.
Lisäksi Ruokavirastoon yhdistetään Tukesissa toistaiseksi toimineet kasvinsuojeluaineiden käytön valvontatehtävät.
Uuden viraston budjetti on noin 60 miljoonaa euroa eli suunnilleen sama kuin siihen yhdistyvien virastojen budjetit yhteensä. Uudistus koskee noin 980 ihmistä.
Ruokavirastoa alettiin suunnitella helmikuussa 2017.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti