Uutiset Vantaa

Seinänkokoinen näyttö välittää jatkuvaa kuvaa Vapon tulevaisuuden toivosta – Seuraava tehdaspäätös ehkä jo 2021

Energiaturpeen käyttö puolittuu näillä hinnoilla viidessä vuodessa.
Toimitusjohtaja Vesa Tempakka voi seurata Vapon Vantaan toimistolla reaaliaikaista kuvaa Ilomantsista, jonne rakennetaan yhtiön ensimmäistä aktiivihiilitehdasta. Kuva: Mauri Ratilainen
Toimitusjohtaja Vesa Tempakka voi seurata Vapon Vantaan toimistolla reaaliaikaista kuvaa Ilomantsista, jonne rakennetaan yhtiön ensimmäistä aktiivihiilitehdasta. Kuva: Mauri Ratilainen

Energiayhtiö Vapon Vantaan konttorin screenseinä välittää suoraa kuvaa Ilomantsista, jonne rakennetaan yhtiön ensimmäistä aktiivihiilitehdasta.

Ilman- ja vedensuodattamiseen käytettävästä aktiivihiilestä toivotaan yhdessä kasvuturpeen kanssa yhtiön tulevaisuuden tukijalkaa, jolla se pystyy korvaamaan energiaturpeen jättämän liiketoiminta-aukon.

– Näin käy ajan mittaan eli 10 vuoden päästä viimeistään, Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka arvioi.

Tarkoitus on, että ensimmäiset aktiivihiilituotteet valmistuvat Ilomantsin tehtaalta syys-lokakuussa.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Tempakan mukaan päätös seuraavasta aktiivihiilitehtaasta voidaan tehdä ensi vuonna.

Ilomantsiin haetaan parhaillaan kuutta uuttaa työntekijää.

– Yhteensä 138 hakijan joukossa on koulutettuja energia-, paperi- kuin laboratorioalan osaajia.

Aktiivihiilen ja kasvuturpeen lisäksi Vapo etsii muita uusia turpeen käyttömuotoja. Tutkimuksia tehdään esimerkiksi humusaineiden käytöstä lannoitteen korvaavana kasvunedistäjänä.

Energiaturpeen osuus Vapon liikevaihdosta oli viime vuonna enää 24 prosenttia.

Kokonaisuus kannattaa

Suomen Luonnonsuojeluliitto otti tammikuussa hallituksen ilmastokokouksen yhteydessä kantaa turpeen käyttöön. Liiton puheenjohtajan Harri Höltän mukaan on haihattelua tavoitella turpeelle uusia käyttömuotoja,

Vapon Tempakan mukaan uusien turvetuotteiden merkitystä voi tarkastella ilmastonäkökulman lisäksi niiden nettopositiivisuuden näkökulmasta.

– Esimerkiksi aktiivihiilen valmistus aiheuttaa aina jonkin verran ilmastopäästöjä, mutta kun aktiivihiilellä puhdistetaan ilmaa ja vettä, on se tuotteena varmasti vaikutuksiltaan kokonaisuudessaan nettopositiivinen ympäristön kannalta. Samoin kuin kasvualustat, joiden avulla tuotetaan ruokaa.

Puhelin alkoi soida jatkuvasti

Hallituksen tammikuisessa ilmastokokouksessa ei tehty uusia linjauksia energiaturpeen verotuksesta, vaan turpeen tulevaisuutta mietitään erikseen työryhmässä nyt keväällä.

Vapolla on ennakkoviesti maaliskuussa kokoontuvalle työryhmälle.

– Turpeen verotusta ei ole järkevää muuttaa tässä vaiheessa mihinkään suuntaan, Tempakka sanoo.

Marinin hallituksen ohjelmassa turpeen todetaan säilyvän huoltovarmuuspolttoaineena.

Myös Vapon toimitusjohtaja perustaa kantaansa paljolti huoltovarmuuteen. Hän ottaa ajankohtaisen esimerkin tältä alkuvuodelta.

– Metsäteollisuuden lakon aikaan puhelimemme alkoi soida jatkuvasti, kun lämpölaitosten piti saada turvetta lisää, koska ylijäämäpuuta, kuorta ja purua ei ollut tarpeeksi tarjolla.

Huoltovarmuuteen liittyen Tempakka muistuttaa, että jos turvesuo menee kerran kiinni, sitä ei enää avata.

– Siksi meillä pitää olla pitkällä tähtäimelläkin lupa ja kyky jatkuvaan energiaturpeen käyttöön, vähintään sen verran kun huoltovarmuus sitä vaatii.

Talouden lait toimivat

Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.

Tempakan mukaan puolittuminen tapahtuu todennäköisesti jo lähimmän viiden vuoden aikana.

Tästä pitää huolen vajaassa kahdessa vuodessa moninkertaistunut päästöoikeuden hinta.

– Yksinkertaiset talouden lait toimivat. Puunpoltto on lämpölaitoksille tässä tilanteessa halvempaa kuin energiaturpeen käyttö.

Jos turpeen verotusta nyt kiristettäisiin, kattiloissa palaisi entistä enemmän myös korkeampaan jalostukseen soveltuvaa puuta.

– Tällainen tilanne on erityisesti silloin, jos yhtä äkkiä tulee kylmemmät säät.

Myös puun tuontia jouduttaisiin todennäköisesti lisäämään.

– Polttamisesta pyritään ajan mittaan eroon, mutta 5-10 vuoden lyhyellä aikavälillä ei yksinkertaisesti ole sitä korvaavia teknologioita tarvittavassa mittakaavassa, Tempakka muistuttaa.

Tuotannossa alle prosentti Suomen soista

Suomen yhteensä noin yhdeksän miljoonan hehtaarin suoalasta turvetuotannossa on reilut 60 000 hehtaaria. Vapolla oli pari vuotta sitten Suomessa noin 40 000 hehtaaria soita tuotannossa.

Energiaturpeen tuotantoon tarvittava pinta-ala supistunee seuraavien viiden vuoden aikana ainakin 5 000-10 000 hehtaaria.

Yksi aktiivihiilitehdas tarvitsee noin 400 hehtaaria tuotanto-aluetta. Saman jalostusarvon saavuttamiseksi tarvitaan noin 4 000 hehtaaria energiaturvesuota.

Suomen valtio omistaa Vaposta 50,1 prosenttia ja 16 suomalaisen energiayhtiön omistama Suomen Energiavarat Oy (SEV) 49,9 prosenttia.

Vapo täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Vapo on lyhenne Valtion Polttoainetoimistosta.

Uusimmat

Fingerpori

comic