Uutiset

Seksuaalisesta häirinnästä työpaikoilla ilmoitetaan poliisille vain muutaman kerran vuodessa

Seksuaalisesta häirinnästä tehdään edelleen harvakseltaan ilmoituksia viranomaisille, vaikka syksyllä alkanut Metoo-kampanja on kannustanut ihmisiä kertomaan kokemuksistaan julkisesti.

Aluehallintovirastojen työsuojeluhallinto saa lähes 2000 häirintään yleisesti liittyvää yhteydenottoa vuosittain. Niistä noin sata johtaa valvontaan ja vain muutama tapaus viedään poliisin selvitettäväksi.

Työsuojeluviranomaisten tekemässä valvonnassa elokuva- ja filmiteollisuuden seksuaalinen häirintä ei ole noussut esiin.

-Tämä ei toki todista sitä, ettei häirintää olisi, työsuojelulakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen avista kertoo Lännen Medialle.

Hän lisää, että viranomaiset eivät vain välttämättä ole tavoittaneet kaikkia, joita asia koskee.

-Muiden tahojen tekemät kyselyt osoittavat, että esimerkiksi freelancerit ovat kokeneet häirintää.

Seksuaalinen häirintä kuuluu tasa-arvolain lisäksi työturvallisuuslain piiriin. Yleistä häirintää taas ovat esimerkiksi pitkään jatkuneet ikävät puheet, epäasiallinen käytös ja työyhteisöstä eristäminen.

-Kaksimieliset vitsit voivat olla seksuaalista häirintää, jos niillä luodaan painostava ilmapiiri. Kahvipöydässä heitetty naisia halventava vitsi kuuluu ennemminkin tasa-arvovaltuutetun työn piiriin.

Jos kaksimielinen vitsi tuntuu painostavalta, Eriksson kehottaa ottamaan yhteyttä työnantajaan.

-Lain mukaan työntekijää ei saa asettaa epäedulliseen asemaan, jos hän nostaa epäkohdan esiin. Mutta koska puhumme ihmisistä, häirintäilmoitus saattaa usein jäädä tekemättä esimerkiksi leiman pelosta.

Seksuaalista häirintää kokenut ei aina halua, että viranomainen ryhtyy valvontatoimenpiteisiin. Sen sijaan viranomaisen kynnys ottaa työntekijän kokema seksuaalinen häirintä valvottavaksi on matala.

Vaarana voi olla, että häirintä tai epäasiallinen kohtelu voi pahimmillaan vaarantaa häirinnän kohteeksi joutuneen terveyden.

-Jos häiritsijä on työnantajan edustaja, niin yksittäinenkin seksuaalinen häirintäteko voi täyttää terveyttä vaarantavan häirinnän tunnusmerkit.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti