Uutiset

Selätetäänkö rikkakasveja enää ensi vuonna Roundupilla? - glyfosaatin myyntilupa katkolla EU:ssa

Kotipuutarhureiden Roundupina tunteman torjunta-aineen glyfosaatin myyntiluvan jatkoa käsitellään tänään torstaina alkavassa EU:n pysyvän komitean kokouksessa.

Glyfosaatin nykyinen myyntilupa päättyy vuodenvaihteessa. EU-komissio on kertonut esittävänsä kymmenen vuoden jatkoaikaa myyntiluvalle.

Suomen kanta kiisteltyyn aineeseen on selvä.

-Kannatamme myyntiluvan jatkamista, koska glyfosaatti täyttää hyväksymisen edellytykset, maa- ja metsätalousministeriön maatalousylitarkastaja Tove Jern kertoo.

EU-komissio perustelee glyfosaatin myyntilupaa riskinarvioinnin tuloksilla. Riskinarvioinnissa seurataan esimerkiksi aineen terveys- ja ympäristövaikutuksia. Euroopan kemikaalivirasto ja Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto ovat todenneet, ettei glyfosaatti ole karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine.

-Jos on torjuntatarve, ja aine on turvallinen ja tehokas, ei ole syytä tehdä politiikkaa ainehyväksynnällä, sanoo MTK:n Brysselin toimiston johtaja Juha Ruippo.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) ei antaisi jatkolupaa glyfosaatin myynnille, koska aineen turvallisuusarviointi ei hänen mielestään ole läpinäkyvää.

Hautalan mukaan vähän aikaa sitten kävi ilmi, että Euroopan elintarviketurvallisuusviraston raportin kymmenet sivut olivat suoria otteita glyfosaatin kehittäjäyhtiön Monsanton raportista.

-Olen kolmen edustajatoverini kanssa vienyt viraston EU-tuomioistuimeen, kun emme saaneet siltä kaikkia tieteellisen vertaisarvioinnin edellyttämiä tutkimustietoja. Pyrimme tällä muuttamaan torjunta-aineiden koko lupalainsäädäntöä avoimeksi. Sen vaatimat selvitykset tulisi jatkossa myös teettää riippumattomilla tahoilla eikä teollisuudella, Hautala toteaa.

Suomessa glyfosaattia saa käyttää rikkakasvien torjuntaan, mutta ei esimerkiksi viljojen pakkokypsyttämiseen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic