Uutiset

Selin huolestui työsuhdeturvasta pienissä yrityksissä. Miten uskallat kertoa seksuaalisesta häirinnästä ilman pelkoa potkuista?

Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Seliniä ei tarvitse paljon houkutella kertomaan, mikä hallituksen linjassa on vinossa.

-Hallituksen työskentely ei ole vastuullista, eikä se ole pitkänjänteistä. Arjen ymmärtäminen on vierasta.

Hallitus saa rapiskaa siitä, että se heikentää alle 30-vuotiaiden ja pienten yritysten työntekijöiden turvaa.

-Tämä kiukutti meitä niin paljon, että lähetimme postia hallituspuolueiden kansanedustajille. Selvitimme, kuinka paljon kunkin edustajan vaalialueella on alle 30-vuotiaita ja pieniä yrityksiä. Halusimme herätellä edustajia, josko he ajattelisivat, mitä heidän äänestäjät tuumivat.

Kehysriihessä sovittiin, että irtisanomisia helpotetaan erillisellä lailla pienissä alle 20 hengen yrityksissä. Lisäksi alle 30-vuotiaan työsuhteen määräaikaisuudelle ei tarvitse enää olla perustetta, mikäli tämä on ollut työttömänä vähintään kolme kuukautta.

Selin kantaa huolta työntekijöistä, jotka joutuvat pelkäämään työnsä puolesta pienessä yrityksessä.

-Jos sinua häiritään seksuaalisesti, niin uskallatko kertoa asiasta ilman pelkoa, että menetät työn, hän kysyy.

Eläkeputki ei houkuta

Selin pudotti uutispommin kerrottuaan, ettei hän enää asetu ehdolle kesän 2019 liittokokouksessa. Moni hämmästyi. Selinin on pidetty palvelualojen lujatahtoisena ja tinkimättömänä neuvottelijana niin pitkään, ettei seuraajaspekulaatioita ole edes käyty.

Selin on päästä vuoden päästä hiukan alle 59-vuotias ja Pamin eläkejärjestelyissä hän pääsisi eläkkeelle 60-vuotiaana, mutta päivät kiikkutuolissa eivät houkuta.

Kuinka puheenjohtaja hennoo jättää rakkaan järjestön, jossa hän on vaikuttanut vuosikymmenet?

-Kuka sanoo, että jätän. Suunnitelmani ovat aidosti auki. On yksi mahdollisuus, että jatkan järjestössä jossakin projektissa. Ainakin olen lupautunut olemaan seuraajani mentori jonkin aikaa.

Ehdokkuus ensi vaaleissa?

Kun on kyseessä pitkän linjan ay-jyrä, niin totta kai pitää kysyä, josko hänellä on vetoa politiikkaan.

-Moni on kysellyt samaa. En vanno sataprosenttisesti, ettenkö olisi kiinnostunut. Tältä istumalta en usko, että olisin ensi keväänä ehdokkaana eduskuntaan, hän muotoilee.

Seliniä on maaniteltu ehdokkaaksi omista joukoista, sdp:n puoluetoimistosta ei olla oltu yhteydessä toistaiseksi.

-Ymmärrän, että ehdokkuus tulee mieleen, kun jätän puheenjohtajuuden.

Näin kävi esimerkiksi Tehyn pitkäaikaiselle puheenjohtajalle Jaana Laitinen-Pesolalle (kok.). Hän jätti järjestön ja aluksi kiisti olevansa kiinnostunut ehdokkuudesta. Mutta niin vain hän istuu nykyisessä eduskunnassa.

Parlamentti kiinnostavampi

Selinille olisi luontevaa olla ehdokas myös eurovaaleissa; onhan hänellä pitkä kokemus kansainvälisestä palvelualojen järjestötyöstä ja johtamisesta.

-Tämä on totta. Jos voisin valita kumpaan haluaisin mennä, niin vaaka kallistuisi ehkä EU-parlamenttiin.

Hän myöntää, että parlamenttiin pääsy on kovan työn takana. Sdp:llä on kaksi edustajaa. Kolmannen edustajan saaminen läpi vaatisi valtavan äänivyöryn.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic