Uutiset

Selvitys kompuroinnista maskien yhteishankinnassa: Ei vain yhtä syyllistä

Suomi myöhästyi EU:n yhteisen maskihankinnan ensimmäisestä vaiheesta. STM:n selvityksen mukaan syynä tähän olivat epäselvyydet valmisteluvastuussa. Yksittäisiä virkamiehiä selvitys ei aseta vastuuseen myöhästymisestä.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on vakuuttanut, että maskien yhteishankinnasta myöhästyminen ei hidastanut suojainten saantia. Kuva: Mauri Ratilainen
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on vakuuttanut, että maskien yhteishankinnasta myöhästyminen ei hidastanut suojainten saantia. Kuva: Mauri Ratilainen

Epäselvyydet valmisteluvastuussa olivat sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan syynä siihen, että Suomi viivästyi EU:n yhteisestä suojamaskihankinnasta. Hallintoylijohtaja Jaana Kosken tekemän selvityksen mukaan tiedonkulut ongelmat ja niistä aiheutunut myöhästyminen ei johtunut kenestäkään yksittäisestä virkamiehestä.

STM:n virkamiesjohto on julkisuudessa pallotellut asiassa vastuuta toisilleen.

Useita kompurointeja maskihankinnoissa

Selvityksen mukaan sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosella (vas.) oli perusteltu käsitys siitä, että hankinnan taustalla olleen puitesopimuksen valmistelu etenee nopeasti. EU-yhteishankintoihin osallistuminen edellyttää puitesopimukseen liittymistä.

Koska EU-hankinnat eivät lääkkeitä ja rokotteita lukuun ottamatta kuulu Pekosen vastuulle, ei hänellä ollut tarkempaa tietoa yhteishankintojen aikataulusta eikä hänellä ollut syytä epäillä, ettei Suomi olisi voinut ehtiä avoinna oleviin hakuihin, STM:n tiedotteessa todetaan.

Pekonen on julkisuudessa todennut, että yhteishankinnan ensimmäiseen vaiheeseen ehtiminen ei olisi juuri nopeuttanut suojainten saamista, vaan kansalliset hankinnat voivat jopa olla yhteishankintaa nopeampi reitti.

Suomi on kompuroinut suojainhankinnassa muutenkin. Kompuroinnin seurauksena Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Tomi Lounema joutui eroamaan ja kaksi virkamiestä hyllytettiin käynnissä olevan selvityksen ajaksi.

Poliisi puolestaan tutkii, onko Huoltovarmuuskeskusta erehdytetty hankkimaan suojaimia, jotka eivät täyttäneet laatuvaatimuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat toistuvasti viestittäneet, että suojaimista on pulaa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa. Suojainten varmuusvarastoinnista säädetään pandemiasuunnitelmassa vuodelta 2012. Sen mukaan terveydenhuollon yksiköiden on varastoitava suojavarusteita 3–6 kuukauden normaalia kulutusta vastaavan määrän verran.

Uusimmat

Fingerpori

comic