Uutiset

Show alkoholilaista jatkuu eduskunnassa - PS hylkäsi keskustalle sopineen kompromissin vapaista käsistä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hylkäsi tiistaina hallituspuolueiden tyhmänjohtajien neuvotteleman kompromissin alkoholilain kokonaisuudistuksesta.

Ratkaisuehdotus olisi antanut hallituspuolueiden kansanedustajille keskustan toivomat vapaat kädet äänestää lain sisällöstä. Muuten ei vuodentakaiseen kompromissiin, joka toisi enintään 5,5-prosenttiset alkoholijuomat ruokakauppoihin, olisi tullut suuria muutoksia.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä halusi pitää kiinni vuodentakaisesta sopimuksesta, johon ei kuulunut vapaiden käsien sallimista.

-Minä esitin ryhmälle kompromissia, mutta se ei tullut ryhmässä hyväksyttyä, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat jatkavat neuvotteluja kiistassa. Eduskuntaryhmät käsittelevät asiaa uudelleen keskiviikkona aamupäivällä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sen paremmin kuin muutkaan ryhmänjohtajat eivät suostuneet paljastamaan hylätyn ratkaisuehdotuksen yksityiskohtia.

Ehdotus ei olisi käynyt sellaisenaan kokoomukselle, vaan siihen olisi eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen (kok.) mukaan tarvittu pieniä tarkennuksia. Hän ei ottanut kantaa ratkaisuehdotuksen sisältöön muuten kuin toteamalla lähtökohtana olevan se, että aiemmin sovitusta pidetään kiinni.

Keskustan eduskuntaryhmä perustelee nihkeää suhtautumistaan uudistukseen sillä, että se sai lausuntokierroksella paljon kritiikkiä.

Kansanedustajista etenkin THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska (kesk.) on varoitellut uudistuksen haitallisista vaikutuksista.

-Valitettavaa, että perussuomalaiset kaatoivat tämän sovun niin, että show jatkuu. Se tuli yllätyksenä. Kuvittelimme, että kun ryhmänjohtajat olivat päässeet sopuun, niin se menisi ryhmissä läpi, Puska sanoi.

Ruokakaupassa, kioskeissa ja huoltamoilla saa nykyisin myydä enintään 4,7 prosenttisia käymisteitse valmistettavia alkoholijuomia.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien vuosi sitten sopiman ratkaisun mukaan enimmäisvahvuus nostettaisiin jatkossa 5,5 prosenttiin. Samalla vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistettaisiin.

Ratkaisu oli kompromissi, sillä kokoomus ja perussuomalaiset olisivat vapauttaneet alkoholijuomien myyntiä enemmän kuin mihin keskusta suostui.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic