Uutiset

Siedätyshoito puree lasten maapähkinäallergiaan – tuoreen tutkimuksen lopussa puolet pystyi syömään neljä maapähkinää

Lasten maapähkinäallergia voidaan parantaa vähittäisellä siedättämisellä.

Asiasta kertoo tuore brittiläinen tutkimus, joka uutisoitiin muun muassa BBC:ssä ja Independent-lehdessä. Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.

Tutkimukseen osallistui Euroopasta ja Yhdysvalloista lähes 500 lasta ja nuorta, iältään 4–17-vuotiaita. Tutkimuksen alussa kukaan heistä ei pystynyt syömään edes kymmenesosaa maapähkinästä.

Tutkimuksessa lapset ottivat hyvin pieniä annoksia maapähkinää päivittäin vuoden ajan. Maapähkinän määrä kasvoi vähitellen.

Verrokkiryhmä sai lumehoitoa.

 

Tutkimuksen lopussa kaksi kolmannesta heistä pystyi syömään ainakin kaksi kokonaista maapähkinää. Puolet pystyi ottamaan neljä maapähkinää.

Tutkimusta Britanniassa vetänyt George du Toit pitää tuloksia ”hyvin lupaavina”.

– Tämä on erittäin hyvä uutinen, koska lasten maapähkinäallergiat ovat yli kaksinkertaistuneet Britanniassa reilun kahdenkymmenen vuoden aikana, du Toit sanoi BBC:lle.

Britanniassa maapähkinäallergia on joka 50. lapsella.

– Perheet elävät pelossa, että lapsi saa maapähkinää vahingossa, koska allergiset reaktiot voivat olla hyvin vakavia ja johtaa jopa kuolemaan.

Tutkimukseen osallistunut Emily Pratt, 6, kertoi BBC:lle, että hän pystyy syömään nyt seitsemän maapähkinää. Se tarkoittaa, että hän voi turvallisesti syödä ruokia, joiden sisällössä on merkintä mahdollisista pienistä määristä maapähkinää.

– Hänen allergiansa oli hyvin vaikea. Jopa pieni määrä maapähkinää saattoi johtaa hyvin vakavaan reaktioon, kertoo Emilyn äiti Sophie BBC:lle.

– Olimme järkyttyneitä siitä, miten pieniä määriä maapähkinää ja pähkinää oli kaikenlaisissa ruoissa, etenkin ruoissa, jotka kuuluvat lapsuuteen, kuten kakut, keksit, jäätelöt. Se oli stressaavaa. LM-FL

Uusimmat

Fingerpori

comic