Uutiset

Siirrettävät rakennukset voivat yleistyä – urbaani muutos ei aina puolusta pysyviä seiniä

Kaupungistuvassa maailmassa voi syntyä suurempi tarve siirrettäville rakennuksille, jotka voidaan tarpeen vaatiessa viedä muualle.

-Urbaani tila muuttuu jatkuvasti. Voi hyvin syntyä tarvetta sille, etteivät rakennukset ole paikallaan ikuisesti. Kiinnostus modulaarista arkkitehtuuria kohtaan on taas kasvanut, kertoo Aalto-yliopiston rakennussuunnittelun professori Pirjo Sanaksenaho.

Modulaarinen arkkitehtuuri tarkoittaa esimerkiksi sitä, että rakennus kootaan elementeistä rakennuspaikalla tai rakennusosat kootaan muuten palikoista, jotka on mahdollista myöhemmin purkaa ja siirtää muualle.

-Modulaarinen arkkitehtuuri ei ole uutta. Sitä on tehty jo 1960-luvulla, Sanaksenaho toteaa.

Elementtirakennusten suosio on Suomessa kasvanut julkisessa käytössä viime aikoina lähinnä silloin, kun on tarvittu uutta tilaa nopeasti esimerkiksi homekoulun tai homepäiväkodin tilalle.

Jatkossa modulaarista arkkitehtuuria voidaan nähdä laajemminkin. Yksi esimerkki tästä on keväällä käytävä arkkitehtikilpailu, jossa Aalto-yliopisto ja katuruokaravintola Fafa’s hakevat ravintolaketjulle uutta, modulaarista ja kestävää kehitystä tukevaa ravintolarakennusmallia. Osallistujiksi kelpuutetaan suomalaisissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat arkkitehtuurin ja muotoilun opiskelijat.

Kilpailun voittanut ehdotus pyritään toteuttamaan Helsinkiin ositteeseen Sörnäisten rantatie 20, joka on lähellä Hanasaaren ja Kalastaman alueita.

Fafa’s on Helsingissä 2011 toimintansa aloittanut laajeneva pikaruokaravintola ketju, joka kaipaa ravintolatoiminnalle tilaa alueilla, joista valmista kivijalkatilaa ei löydy. Kilpailuehdotusten toivotaan toimivan uudenlaisena esimerkkinä modulaarisesta rakentamisesta – rakennuksesta, jollaisia voidaan rakentaa ekologisesti ja vaivatta niin Suomeen kuin muuallekin maailmaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic