Uutiset

Siirtolaisten reitit Välimerellä muuttuvat – tehokas ja julma salakuljetus jatkuu

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin tuoreiden lukujen perusteella Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten määrä on keskisellä Välimerellä vähentynyt viime vuoteen verrattuna.

-Italiaan saapui keskisen Välimeren reittiä pitkin lokakuussa noin 6 700 ihmistä. Määrä on ollut viime kuukausina samaa luokkaa. Tunisia oli kesästä käynnistyneen trendin mukaisesti yleisin lähtömaa matkalle. Tämän vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana Italiaan saapuneiden määrä on pudonnut 30 prosenttia, Frontex tiedottaa.

Lokakuun loppuun mennessä Italiaan oli saapunut noin 112 000 siirtolaista tämän vuoden puolella. Välimerellä hukkuneita on YK:n tietojen mukaan tänä vuonna ollut lähes 3 000.

Samaan aikaan Kreikkaan ja Espanjaan saapuvien määrät ovat olleet kuitenkin YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan kasvussa, mikä kertoo salakuljettajien käyttämien reittien muuttumisesta. Epävakaa ja vaarallinen Libya ei ole enää yhtä suosittu lähtöpaikka kuin ennen.

Kokonaisuutena siirtolaisten määrä Välimerellä on vähentynyt, sillä tänä vuonna meren yli Eurooppaan on tähän mennessä tullut hieman 160 000 ihmistä. Viime vuoden kokonaisluku oli yli 360 000 ihmistä.

Nämäkin määrät osoittavat sitä, että Eurooppaan pyrkii yhä tuhansia ihmisiä Afrikasta ja Lähi-idästä. Frontexin ja YK:n tietojen mukaan tänä vuonna siirtolaisia on lähtenyt erityisesti Nigeriasta, Guineasta, Syyriasta, Marokosta, Norsunluurannikolta ja Bangladeshista.

Bangladeshista kotoisin olevat ihmiset ovat Frontexin mukaan todennäköisesti olleet töissä Libyassa esimerkiksi öljyteollisuudessa, mutta haluavat lähteä muualle pakoon vaarallisia oloja.

Frontex korostaa, että siirtolaiset joutuvat käyttämään julmia salakuljetusverkostoja päästäkseen Eurooppaan. Afrikan pohjoisrannikolle on kuljettava aavikkoalueiden yli kuorma-autokyydillä ilman, että joutuu viranomaisten tai pahempien vielä rosvojen käsiin. Monet merelle lähtevät veneet sullotaan lopuksi liian täyteen ihmisiä eivätkä veneet muutenkaan ole aina merikelpoisia.

Salakuljettajien välisen kilpailun seurauksena ainakin osa salakuljettajista toimii entistä aggressiivisemmin siirtolaisia kohtaan. Frontexin mukaan siirtolaisia voidaan uhata aseella, jotta he menevät täyteen ahdettuun veneeseen tai maksavat enemmän matkastaan. Salakuljetus on sen tekijöille useiden miljoonien arvoinen bisnes.

Siirtolaisia voi lisäksi päätyä jopa orjuuteen epävakaassa Libyassa, jossa siirtolaisten olot ovat huonot.

EU ei ole vielä löytänyt yhteistä linjaa siihen, miten Etelä-Eurooppaan saapuvia siirtolaisia voitaisiin jakaa kaikkiin jäsenmaihin tai miten esimerkiksi Afrikan maita voitaisiin tehokkaasti tukea niiden olojen parantamiseksi. Laillisia reittejä Eurooppaan muuttamiselle ei juuri ole.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti