Uutiset

Siirtotyöläiset pakenevat koronavirusta Intian kaupungeista maaseudulle vieden näin ehkä viruksen mukanaan

Intian pääministeri Narendra Modi pyysi viruksen takia käynnistettyjä toimenpiteitä anteeksi maan köyhiltä.
Intialaiset matkustavat mopon kyydissä Kolkatassa maanantaina rikkoen näin ulkonaliikkumiskieltoa. Kuva: epa08331185
Intialaiset matkustavat mopon kyydissä Kolkatassa maanantaina rikkoen näin ulkonaliikkumiskieltoa. Kuva: epa08331185

Intian pääministeri Narendra Modi on pyytänyt anteeksi maan köyhiltä koronaviruksen vuoksi määräämiensä rajoitustoimenpiteiden vuoksi. 1,3 miljardia asukasta on määrätty pysymään kotona ja päätöksen toteuttamiseen liittyvä kritiikki kasvaa.

Asiasta kertovat uutiskanavat Al Jazeera ja CNN.

– Pyydän anteeksi ryhtymistä näin ankariin toimenpiteisiin, jotka ovat aiheuttaneet vaikeuksia elämäänne, erityisesti köyhien ihmisten elämään, Modia sanoi Al Jazeeran mukaan puheessaan sunnuntaina radiossa.

– Tiedän joidenkin teistä olevan minulle vihaisia. Mutta nämä kovat toimenpiteet ovat tarpeen tässä taistelussa.

Kolmen viikon ulkonaliikkumiskielto astui voimaan 25. maaliskuuta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Päätös on kuitenkin iskenyt pahasti maan satoihin miljooniin köyhiin. Moni jää ilman ruokaa ja työtä vaille jääneet siirtotyöläiset ovat joutuneet pakenemaan kaupungeista ja usein kävelemään satojen kilometrien matkan kotikyliinsä.

Vahvistettujen koronavirustapausten määrä Intiassa nousi sunnuntaina 979:ään ja tautiin kuolleita oli 25.

Riittämätön tukipaketti

Hallitus ilmoitti torstaina 20,5 miljardin euron tukipaketista, jolla tarjotaan käteistä rahaa ja ruokaa Intian köyhille. Neljännes maan 1,3 miljardista asukkaasta elää köyhyysrajan alapuolella.

Abhijit Banerjee ja Esther Duflo, kaksi taloustieteen Nobel-palkinnon voittajaa vuodelta 2019, kirjoittivat Indian Express -lehdessä, että köyhät tarvitsevat vielä enemmän apua.

”Ilman tätä kysyntäkriisi kasvaa lumipallon lailla taloudelliseksi lumivyöryksi, ja ihmisillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin rikkoa määräyksiä”, he kirjoittivat.

Slummissa vaikea pysyä muista erossa

Jeetender Mahender, 36-vuotias puhtaanapitolaitoksen työntekijä, on kahden päivän ajan pysytellyt perheensä kotihökkelissä Mumbain slummissa, koska hän ei saa enää palkkaa.

Hänen tilanteensa on epätoivoinen. Kotona ei ole juoksevaa vettä tai wc:tä, perheen ruoka on vähissä.

– Kujat ovat niin kapeita että kun me ohitamme toisia, emme voi tehdä sitä ilman että olkapäämme koskettavat, sanoi Mahender.

– Me kaikki käytämme samaa ulkovessaa ja pienen talomme vieressä asuu 20 muuta perhettä.

Tähän mennessä slummissa on vahvistettu vasta yksi koronatapaus. Paniikki kuitenkin leviää, ja siirtotyöläiset yrittävät päästä keinolla millä hyvänsä pois kaupungista kotikyläänsä vieden mahdollisesti mukanaan koronaviruksen.

Oppositiojohtajat ja jotkut asiantuntijat ovat kritisoineet hallituksen toimia. Heidän mukaansa hallitus ei ole ottanut huomioon sitä, että siirtotyöläiset lähtisivät joukolla pois kaupungeista ja levittäisivät tautia maaseudulle.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic