Uutiset

Sijoitusmarkkinat rasittivat OP Ryhmän tulosta – Pankki arvioi talouskasvun hidastuvan: "Haastaa sekä yritykset että keväällä valittavat poliittiset päättäjät"

OP Ryhmän tulos jäi vuonna 2018 alle edellisvuoden tason, mutta silti se oli yli miljardin.
OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio arvioi, että hiipuva talouskasvu tulee haastamaan tulevia poliittisia päättäjiä. Kuva: Silja Viitala

Kasvavat kulut ja sijoitusten odotettua heikommat tuotot painoivat OP Ryhmän vuoden 2018 tuloksen alle edellisvuoden tason.

OP Ryhmän tulos viime vuonna oli silti 1017 miljoonaa euroa ennen veroja. Edellisvuodesta laskua oli 14 miljoonaa. Suomen suurimpiin finanssialan yhtiöihin kuuluva OP julkaisi tuloksensa tiistaiaamuna.

OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio toteaa kuitenkin yhtiön tilinpäätöstiedotteessa, että yhtiön vakavaraisuus kasvoi.

– Vahinkovakuutuksen tulosta heikensi korvauskulujen kasvu. Myös sijoitustoiminnan tuotot laskivat selvästi. Yleinen markkinakehitys laski varallisuudenhoidon hallinnoitavien asiakasvarojen määrää, Ritakallio arvioi.

Viime vuoden lopussa Euroopan ja Yhdysvaltojen pörssit kääntyivät laskuun, mistä pörssikurssit eivät ole vielä toipuneet.

Lievästä tuloksen laskusta huolimatta yhtiön pankkipalveluiden tuotto kasvoi, ja yhtiön tulosta paransi myös työeläketurvan hoitamisen ja siihen liittyvän vakuutuskannan siirto Ilmariselle.

Myös OP Ryhmän omistaja-asiakkaiden määrä kasvoi. Yhtiöllä oli viime vuoden lopussa noin 1,9 miljoonaa omistaja-asiakasta edellisvuoden 1,8 miljoonan sijaan.

Ritakallio toteaa myös, että yhtiö pyrkii parantamaan kulujaan hyödyntämällä entisestään digitaalisia palveluita.

OP odottaa talouskasvun hidastuvan

OP Ryhmä arvioi, että Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna viime vuoteen verrattuna.

Tammikuun lopussa julkaisemassaan arviossa OP Ryhmän ekonomistit povasivat Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia. Ensi vuonna kasvu on heidän mukaansa enää 0,8 prosenttia.

Talouskonserni arvioi, että Suomi tulee kärsimään vuonna 2020 maailmantalouden hiipumisesta muuta EU-aluetta enemmän.

Tämä tarkoittaa yhtiön mukaan sitä, että yritysten investointien määrä vähenee nykytasosta ja talouskasvu nojautuu entisestään kotitalouksien kulutukseen.

– Heikkenevä taloustilanne haastaa sekä yritykset että keväällä valittavat poliittiset päättäjät tekemään pitkäjänteisiä ratkaisuja tulevaisuuteen, arvioi Ritakallio.

Yhtiö arvioi myös, että sen oma, vuoden 2019 tulos tulee laskemaan alle viime vuoden tason.

Uusimmat

Fingerpori

comic