Uutiset

Sinaloan huumekartelli vapautti El Chapon pojan turvallisuusjoukkojen käsistä

Meksikossa on ollut tällä viikolla kolme joukkoampumista, joissa on saanut yhteensä surmansa yli 30 ihmistä.
Huumekartelli Sinaloan pyssymiehet sytyttivät ajoneuvoja tuleen ottaessaan yhteen poliisin ja sotilaiden kanssa Culiacanin kaupungissa Meksikossa torstaina. Kuva: STR
Huumekartelli Sinaloan pyssymiehet sytyttivät ajoneuvoja tuleen ottaessaan yhteen poliisin ja sotilaiden kanssa Culiacanin kaupungissa Meksikossa torstaina. Kuva: STR

Meksikossa on ollut tällä viikolla jo kolme joukkoampumista, jotka ovat nostaneet julkisuudessa aiheellisia kyselyjä siitä, mikä on mennyt pieleen jo vuonna 2006 julistetussa sodassa huumekartelleja vastaan.

Torstaina raskaasti aseistetut Sinaloan huumekartellin pyssymiehet piirittivät Luoteis-Meksikon Culiacanissa turvallisuusjoukkojen miehet, jotka olivat vanginneet kartellijohtaja Joaquín ”El Chapo” Guzmánin pojan.

Turvallisuusjoukkojen oli pakko vapauttaa Ovidio Guzmán. Tulitaistelussa kuoli kahdeksan ihmistä ja loukkaantui 21. Pyssymiehet terrorisoivat koko kaupunkia ampumalla poliiseja ja sotilaita sekä polttaen ajoneuvoja ja yhden bensa-aseman.

Meksiko on lähettänyt 80 sotilasta apuun läntiseen Michoacánin osavaltioon sen jälkeen kun siellä ammuttiin alkuviikosta väijytyksestä 13 poliisia. Näiden murhien takana uskotaan olevan huumekartellin nimeltä Jalisco Nueva Generación.

Tiistaina 14 siviiliä ja yksi sotilas saivat surmansa Guerreron osavaltion Tepochicassa lähellä Igualan kaupunkia tapahtuneessa turvallisuusjoukkojen ja aseistautuneiden siviilien välisessä joukkoampumisessa. Iguala tuli tunnetuksi vuonna 2014 siitä, että siellä katosi 43 opettajaksi opiskellutta.

Omaiset ja poliisit osoittivat kunnioitustaan 13:lle murhatulle poliisille näiden hautajaisissa Moreliassa Michoacánin osavaltiossa tiistaina. Kuva: Ivan Villanueva
Omaiset ja poliisit osoittivat kunnioitustaan 13:lle murhatulle poliisille näiden hautajaisissa Moreliassa Michoacánin osavaltiossa tiistaina. Kuva: Ivan Villanueva

Presidentti puolusti turvallisuusstrategiaansa

Presidentti Andrés Manuel López Obrador puolusti hallintonsa turvallisuusstrategiaa ja syytti joukkoampumisten takana olevan aiempien hallintojen tekemät virheet.

Perjantaina hän sanoi, että Culiacanin tapahtumat ovat ”valitettavia”, mutta että hänen turvallisuusstrategiansa toimii edelleen. Hänen mukaansa turvallisuusjoukot pelastivat ihmishenkiä sillä, että he päästivät Guzmánin vapaaksi.

Tuoreimmat väkivaltaisuudet lisäävät paineita viime joulukuussa virkaan astunutta López Obradoria kohtaan.

Keski-Meksikon Guerrero ja Michoacán ovat kaksi maan väkivaltaisinta ja laittominta osavaltiota. Keskenään kilpailevat huumejengit taistelevat siellä salakuljetusreittien hallinnasta.

Michoacánin El Aguaje on strategisesti merkittävä kaupunki, jonka hallinnasta taistelee Jalisco Nueva Generaciónin kanssa Los Viagras -ryhmä, joka on eronnut Temppeliherrojen kartellista.

Kartellin oletettu johtaja sai vajaa viikko sitten surmansa Michoacánin poliisin käsissä.

Murhien määrä ennätysten tiellä

Vasemmistolainen López Obrador sanoi tiedotustilaisuudessa, että Michoacánin väijytys oli ”hyvin valitettavaa”, mutta hän muistutti sitoutuneensa käyttämään enemmän rahaa turvallisuuteen ja väkivallan juurien kitkemiseen.

– Olen optimistinen että me saamme turvattua rauhan… olemme täysin omistautuneet tälle asialle, mutta (aiemmat hallitukset) sallivat tämän kasvaa, hän sanoi kritisoiden aiempien hallintojen yrityksiä taistella rikollisuutta vastaan.

Murhien määrä Meksikossa on tänä vuonna kasvamassa viimevuotisen ennätyksen ohi.

Virkaan tultuaan López Obrador loi poliisiin sotilaallisen kansalliskaartin taistelemaan väkivaltaa vastaan.

Monet kansalliskaartilaiset ovat kuitenkin joutuneet menemään Yhdysvaltain vastaiselle rajalle estämään laittomien siirtolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut Meksikoa rangaistustullien nostamisella, ellei López Obrador saa siirtolaistulvaa kuriin.

Meksikon huumekartellit

Yli 200 000 ihmistä on saanut surmansa tai kadonnut Meksikossa sen jälkeen kun maassa julistettiin sota järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan joulukuussa 2006.

Turvallisuusjoukkojen hyökkäykset ovat johtaneet joidenkin huumekartellien tuhoutumiseen, toisten jakautumiseen ja kokonaan uusien ryhmien syntymiseen.

Meksikon voimakkaimpana huumekartellina on pidetty Joaquín ”El Chapo” Guzmánin johtamaa Sinaloan kartellia, joka perustettiin 1980-luvun lopulla.

Kartellin tulevaisuus on kuitenkin epäselvä sen jälkeen kun Guzmán vangittiin uudelleen vuonna 2016. Hän odottaa oikeudenkäyntiään Yhdysvaltain New Yorkissa.

Sinaloan vahvin kilpailija on Jalisco Nueva Generación (JNC), joka perustettiin vuoden 2010 tienoilla. Se on haastanut Sinaloan esimerkiksi Tijuanassa ja Manzanillon satamassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic