Uutiset

Siniset kiistävät olleensa presidentinvaalien suurin häviäjä – Huhtasaaren vaalituloksesta vaiettiin

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho kiistää, että siniset olisivat olleet presidentinvaalien suurin häviäjä, koska puolueella ei ollut presidenttiehdokasta.

Siniset ei myöskään asettunut virallisesti tulemaan kenenkään ehdokkuutta.

-Aikataulusyistä emme ehtineet mukaan näihin vaaleihin, ja se siitä. Meidän katse on ollut jo kauan muualla, Terho vastasi Lännen Median kysymykseen ministeriryhmän ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksen tiedotustilaisuudessa.

Siniset eivät voineet asettaa omaa presidenttiehdokasta, koska puolue ei saanut yhtään paikkaa viime eduskuntavaleissa. Ehdokkaan taakse olisi pitänyt kerätä 20 000 nimeä, mikä olisi ollut liian suuri urakka.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari sai ehdokkuutensa ansiosta paljon julkisuutta puolueensa tavoitteille.

Terho ei halunnut arvioida 6,9 prosentin kannatuksella kolmanneksi tulleen Huhtasaaren vaalitulosta.

-Meillä ei ollut ehdokasta. Paras on voittanut, tai ainakin se, jonka kansa halusi, Terho sanoi.

Puoluesihteeri Matti Torvisen mukaan siniset käyttivät muiden presidentinvaaleihin uhraaman ajan puolueen organisaation rakentamiseen ja syksyn maakuntavaaleihin valmistautumiseen.

-Samaan aikaan muut kuluttivat rahaa ja voimia siihen, että saivat ihan ennakkoon täysin varman lopputuloksen. Suomeen saatiin sellainen presidentti, kuin siniset halusivat, Torvinen sanoi.

”Perjantain mielenilmaus sdp:n johtama”

Sinisten ministeriryhmän vetäjä Sampo Terho vakuutti, että työllisyyspaketin kokonaisuutta, jonka osa aktiivimalli on, ei kumota eikä peruta. Tarvittaessa sitä voidaan kyllä korjata, jos ongelmia ilmenee, hän myönsi.

SAK järjestää perjantaina aktiivimallia vastaan Helsingissä suuren mielenosoituksen, ja osa ammattiliitoista on ilmoittanut osallistuvansa samaan aikaan poliittiseen lakkoon.

Terho piti lakkoja ja mielenilmausta sosiaalidemokraattien johtamana puoluepoliittisena operaationa.

-Sosialistit ovat aloittaneet pitkän vaalikampanjan, ja heitä lähellä olevat työmarkkinajärjestöt tulevat kampanjaa. Kampanjan lasku on valtaisa, ja valitettavasti sen maksamiseen joutuvat osallistumaan kaikki suomalaiset, Terho kauhisteli.

Terho kiisti, että aktiivimalli leikkaisi työttömyysturvaa, koska työttömyysjakson alun omavastuupäivät vähenevät.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ihmetteli vasemmiston kielteistä suhtautumista aktiivimalliin. Elon mukaan malli syntyi vasemmistoliiton entisen puoluesihteerin, STTK:n ekonomistin Ralf Sundin ideoimana, kun vaihtoehtona oli työttömyysturvan porrastaminen.

”Joka ministeri puolustaa aktiivimallia”

Työministeri Jari Lindström (sin.) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) osallistuivat keskiviikkona järjestettyyn kokoukseen, mutta eivät sen tiedotustilaisuuteen.

Kun Lännen Media pyysi Lindströmiltä taannoin kommenttia aktiivimallin kumoamista vaativasta kansalaisaloitteesta, Lindström kehotti kääntymään mallin valmistelusta vastanneen sosiaali- ja terveysministeriön puoleen. Kun aktiivimallista väiteltiin eduskunnassa joulun alla, ministeri Mattila kertoi sosiaalisessa mediassa olevansa savusaunassa.

Sampo Terho kiisti ministerikollegojensa syyllistyneen väistelyyn.

-Jarppa (Lindström) on puolustanut mallia moneen kertaan sekä julkisuudessa että eduskunnassa. Hallituksessa jokainen ministeri puolustaa aktiivimallia.

Terho on ihmetellyt blogissaan sitä, että hallituksessa pitää aina vahtia loppuun saakka, että kaikki yhdessä sovitut asiat toteutetaan. Kuinka huono henki hallituksessa on tällä hetkellä?

-Hallituksen toimintakyky ja henki on hyvä. Haastan esittämään nykyisestä eduskunnasta mitään toista hallituspohjaa, joka pystyisi vastaavaan tulokselliseen päätöksentekoon kuin tämä hallitus.

Siniset ovat valinneet eduskuntaryhmän ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi rääkkyläläisen Kari Kulmalan tamperelaisen Tiina Elovaaran tilalle. Muuten ryhmän johto jatkaa entisin voimin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic