Uutiset

Siniset pysyy hallituksessa. Sampo Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus.

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho kertoi sinisten puoluehallituksen päätöksistä keskiviikkoiltana eduskunnan valtiosalissa. Terhon taustalle oli kerääntynyt koko synkän oloinen sinisten puoluehallitus.

-Kävimme syvällisen ja raskaan keskustelun tämän viikon tapahtumista ja myös politiikan yleistilanteesta, Terho sanoi.

Savonlinnalainen kansanedustaja Kaj Turunen ilmoitti tiistaina loikkaavansa kokoomukseen. Tieto tuli yllätyksenä sekä sinisten puheenjohtajalle Sampo Terholle että pääministeri Juha Sipilälle (kesk.).

Terho jatkoi jo tiistaina alkanutta voimakasta kokoomuksen arvostelua. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on kiistänyt, että kokoomus olisi kalastellut Turusta tai pettynyt ketään.

-Ei siitä pääse yli eikä ympäri, että hallituskumppani tehnyt meitä kohtaan ruman ja petollisen teon. Se on vastenmielistä puoluepolitikointia.

Puoluepolitikointi ei Terhon mukaan kuitenkaan ole riittävä syy hajottaa hallitusta. Alle kahden prosentin kannatuksella hallituksessa mukana olevilla sinisillä on hallituksessa viisi ministeriä.

Terho painotti, että ainoastaan poliittiseen sisältöön liittyvä syy olisi riittävä teko kaataa hallitus.

Tilanne etenee niin, että pääministeri Sipilä on kutsunut trion koolle ensi viikolla. Ulkomaanmatkojen vuoksi Sipilä, Orpo ja Terho ovat seuraavan kerran samaan aikaan Suomessa vasta vapun jälkeen.

Terho kertoi puhuneensa Sipilän kanssa puhelimessa. Orpon kanssa Terho on vaihtanut vain yhden tekstiviestin. Viestin sisältöä Terho ei kertonut.

Terho haluaa, että hallitus käy yksityiskohtaisen keskustelun pelisäännöistä ja sitoutumisesta hallitusohjelmaan. Terho sanoi tuovansa trion kokoukseen selkeät reunaehdot siitä, miten hallitus voi jatkaa.

Ensimmäinen sinisten reunaehto on se, että uskottavassa hallituksessa hallituskumppanit eivät voi avoimesti juonitella toisiaan vastaan.

-Ei voi toimia niin, että aamulla trio istuu saman pöydän ääressä hyvässä hengessä ratkomassa Suomen ongelmia ja iltapäivällä tulee puukko selkään hallituskumppanilta. Näin toimiminen ei ole uskottavaa eikä mahdollista, jotta hallitus selviäisi loppuun asti.

Lisäksi Terho haluaa varmistaa, että hallitus pysyy ohjelmassaan ja kaikki ovat sitoutuneet viemään uudistukset läpi. Terho tarkensi, että kyse on siitä, että on varmistettava se, että kokoomus myös haluaa viedä soten läpi.

Sinisten loikkausten jatkumiseen muihin puolueisiin Terho ei uskonut.

-Siniset tulee säilymään ilman loikkauksia, mutta siniset ei ole mikään vankila, josta ei saa lähteä, jos siltä tuntuu. Me emme kiusaa emmekä vainoa ketään, joka päättää lähteä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti