Uutiset

Sinisten puoluejohto kommentoi Elon eroa: "Kahden vuoden päästä olisin huolissani, jos ei jäseniä tai kannatusta ole tämän enempää"

Sinisten entinen kansanedustaja Simon Elo kertoi eroavansa puolueestaan perjantaina. Sinisten puolueen puheenjohtaja Kari Kulmala ja puoluesihteeri Jari Turpeinen eivät ole huolissaan eroaallon syntymisestä.
Simon Elo (kuvassa oik.) kommentoi Lännen Median haastattelussa, että eropäätökseen vaikutti Sampo Terhon (vas.) vetäytyminen politiikasta. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Simon Elo (kuvassa oik.) kommentoi Lännen Median haastattelussa, että eropäätökseen vaikutti Sampo Terhon (vas.) vetäytyminen politiikasta. Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Entinen kansanedustaja Simon Elo kertoi perjantaiaamuna ilmestyneessä Lännen Median haastattelussa eroavansa puolueestaan Sinisestä tulevaisuudesta.

Sinisten puheenjohtaja Kari Kulmala kommentoi, ettei usko, että Elon erolla on merkitystä puolueen jäsenmäärän kannalta.

– En usko, että tällä on kovin paljon merkitystä. Toki hänen lähipiirissänsä Espoon sinisissä voi olla ihmisiä, jotka lähtevät hänen mukanaan. En olisi huolissani tästä.

Myöskään sinisten puoluesihteeri Jari Turpeinen ei usko, että Elon lähtö aiheuttaa suurempaa eroaaltoa.

– Mitä olemme tässä ihmisten kanssa keskustelleet, niin niillä jotka ovat olleet meihin syksyllä sitoutuneita, ei ole minkäännäköisiä eroajatuksia.

Syynä puolueen toimintaedellytysten puute

Ex-kansanedustaja Elo kertoi aamupäivällä blogissaan, että yksi syy sinisten jättämiseen oli se, että puolueen entiset ministerit olivat kesän aikana ilmoittaneet jättävänsä päiväpolitiikan valtuustotyötä lukuun ottamatta.

Sinisten ministereistä lähti muun muassa Sampo Terho, joka toimi puolueen puheenjohtajana 2017–2019.

Lännen Median perjantaisessa haastattelussa Elo selitti eroaan myös sillä, ettei koe puolueella olevan kevään vaalien jälkeen riittäviä toimintaedellytyksiä.

– Hän varmaan tarkoittaa sillä sitä, että meillä ei ole palkattuja työntekijöitä tai rahaa tilillä. Siitä huolimatta me, jotka tämän aatteen takana pysymme, viemme asioita eteenpäin, selittää puolueen puheenjohtaja Kulmala Elon kommenttia.

Puoluesihteeri Turpeinen taas kommentoi, että jokaisella on oma näkemyksensä sinisten toimintaedellytysten suhteen.

– Jos tuollainen ajatusmaailma olisi puolueessa vallalla, niin eihän tätä puoluetta enää olisi. Elo koki tilanteen niin, ja se hänelle suotakoon.

Sisäisiä ja ulkoisia paineita

Elon ero ei tullut puoluejohdolle yllätyksenä. Kulmala kertoo, että Simon Elo on ollut häneen yhteydessä ja sanonut tekevänsä kesän aikana päätöksen siitä jatkaako sinisissä vai ei.

Kaikki puoluelaisista eivät olleet tietoisia Elon erosta. Sinisten entinen puoluesihteeri Matti Torvinen ei tiennyt Elon erosta ennen soittoa. Hän pahoitteli Simon Elon ratkaisua.

– Puolueen sisällä on varmaan sellaisia voimia, jotka ovat laukaisseet tämän eroprosessin. Olen ymmärtänyt, että Elon ratkaisu perustuu sisäiseen ja ulkoiseen paineeseen.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana aikaisemmin toiminut Elo kertoi Lännen Median haastattelussa miettivänsä syksyn aikana haluaako hän olla tulevaisuudessa mukana päivänpolitiikassa.

Lopun alkua?

Sinisten tilanne on kaiken kaikkiaan erikoinen, arvioi Turun yliopiston poliittisen historian professori ja eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Jokisipilä kommentoi, että puolue on ollut syöksykierteessä ja vetäytymiset ovat olleet odotettavissa.

– Terho vetäytyi aikaisemmin puolueenjohdosta ja nyt lähti Elo. Näkisin, että tämä on lopun alkua.

Jokisipilä vertaa sinisten tilannetta 1970-luvulla hajonneeseen SMP:hen. SMP:stä lähteneestä SKYP:stä pääsi vain yksi edustaja eduskuntaan ja hänkin loikkasi pian keskustan riveihin.

– Suomalaiset äänestäjät ovat armottomia. Moni ei pitänyt siitä, että siniset, joka ei ole ollut puolueena vaaleissa mittauttamassa suosiotaan, oli hallituksessa. Jos siniset haluavat säilyä hengissä, pitää puolueeseen tulla uusi sukupolvi, joka aloittaa puhtaalta pöydältä, arvioi Jokisipilä.

Sinisten puoluejohto taasen ei näe tilannetta yhtä valottomana. Kulmalan mukaan sinisten jäsenmäärä on nousussa ja puolue kokonaisuudessaan plussan puolella. Huolissaan kannattaa Kulmalan mukaan olla vasta kahden vuoden päästä.

– Sanotaan, että kahden vuoden päästä olisin huolissani, jos ei jäseniä tai kannatusta ole tämän enempää. Sitten näyttää huolestuttavalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic