Uutiset

Sinisten Terho ehdottaa faktantarkistuspalvelua

Terho leimasi perussuomalaiset Venäjä-myönteiseksi äärioikeistopuolueeksi.
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho (oik.) onnitteli työministeri Jari Lindströmiä siitä, että tämä lähtee ehdokkaaksi myös eurovaaleihin. Kuva: Joel Maisalmi

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ehdottaa politiikan faktantarkistuspalvelua. Puolueettoman arvioinnin avulla puolueet ja etujärjestöt voisivat testata ideoidensa ja ajatustensa kustannukset sekä niiden toteuttamiskelpoisuuden.

– Nyt puolueet voivat väittää rahoittavansa miljardilupauksia ilman pienintäkään realismia, Terho sanoi sinisten eduskunta- ja ministeriryhmän kokouksessa Helsingissä maanantaina.

Eurooppa- ja kulttuuriministeri Terho on aiemmin arvostellut etenkin sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä katteettomista vaalilupauksista. Nyt hän nimesi demarit ”kaikkien tyhjien lupausten kuninkaaksi”.

– Keskustelu pitää saada realistiseksi, koska tavallisen kansalaisen on vaikea tarkistaa kaikenlaiset laskelmat ja tulokset, joita esitetään ja joita oppositiosta on helppo huudella.

Politiikan faktantarkistuspalvelu voitaisiin Terhon mukaan rahoittaa esimerkiksi suuntaamalla puoluetukia uudelleen.

– Mainosten sijaan kansalaisille tarjottaisiin tosiasioita.

”Perussuomalaiset Venäjä-myönteistä äärioikeistoa”

Entistä puoluettaan perussuomalaisia Terho arvosteli poikkeuksellisen kovasanaisesti. Siitä on Terhon mukaan tulossa maahanmuuttokriittisyyden sijaan maahanmuuttajavastainen puolue, suora kopio länsimaiden Venäjä-myönteisistä äärioikeistopuolueista.

Terhon mukaan siniset eivät halunneet olla mukana puolueessa, joka keskittyy valittamiseen eikä vaikuttamiseen.

– Olimme oikeassa siinä, että hallitusohjelma toimii ja siitä kannattaa pitää kiinni. Teimme oikein, kun pysyimme hallituksessa.

Siniset käyvät eduskuntavaaleihin turvallisuusteemaa korostaen. Terho esitti linjapuheessaan, että hallitus laatii vielä tällä vaalikaudella sisäisen turvallisuuden tiekartan seuraavan hallituksen työkaluksi.

– Tämän hallituksen toimet poliisien määrän lisäämiseksi ovat olleet askelia oikeaan suuntaan, mutta poliisireserviä ei yksinkertaisesti ole. Siksi tarvitaan tiekartta, jossa selvitetään, missä puutteet ovat suurimmillaan, Terho sanoi.

Terhon mukaan Itä-Uudenmaan poliisin tilanne, jossa suuria määriä rikoksia jää resurssipulan takia tutkimatta, vaarantaa kansanturvallisuuden eikä sovi suomalaiseen oikeustajuun.

Terho teki avauksen myös velallisten aseman helpottamiseksi. Hän ehdotti, että ensimmäinen maksuhäiriömerkintä pyyhittäisiin pois välittömästi, kun velka on maksettu.

”Ilmastohysteriaa vastaan”

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi puolueensa linjan ilmastokysymyksissä olevan se, että päästöjä pitkää vähentää.

– Mutta ilmastohysteriaa, jota erityisesti punavihreät viljelevät, emme hyväksy. Jos Suomen päästöt ovat 0,14 prosenttia päästöistä, ei voi ajatella, että Suomessa tätä tilannetta ratkaistaisiin.

Elon mukaan ilmastokysymyksissä onkin käynnissä rahan uusjako. Hän varoitti, että jos edetään väärällä tavalla, maksajana on haja-asutusalueella tai pienehkössä kaupungissa asuva polttomoottoriautolla ajava ”vähäpäästöinen Virtanen”.

– Voittaja punavihreiden mallissa olisi Kallion ratikkakiskoilla kolisteleva viiksihipsteri, joka lentää kaukomaille joka vuosi ja saisi ilmaisen joukkoliikenteen, Elo maalaili.

Lindström kaksiin vaaleihin

Työministeri Jari Lindström kertoi tiedotustilaisuudessa, että hän asettuu ehdolle huhtikuun eduskuntavaalien lisäksi myös toukokuun europarlamenttivaaleissa.

– Lähes neljä vuotta työministerinä ja lukuisat EU-kokoukset myös oikeusministerinä ovat antaneet jonkinlaisen käsityksen siitä, miten EU-koneisto toimii. Olen nähnyt asioita, missä EU:ta olisi syytä kehittää, eikä sitä kehitetä muualla kuin EU-parlamentissa, Lindström perusteli.

Lindström ennakoi, että työtaakkaa kevään kaksissa vaaleissa kyllä riittää.

– Mutta ei se mitään. Onhan tässä tullut otettua kuormaa päälleen. Tämän hallituksen aikana on uskallettu tehdä asioita.

– EU:lla olisi Suomesta paljon opittavaa, paitsi työllisyyden, niin ehkä myös kotouttamispolitiikan osalta. Se on tulevien vuosien keskeisiä kysymyksiä Euroopalle, Lindström sanoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic