Uutiset

Siperiasta löytyi sukupuuttoon kuolleen luolaleijonan poikanen – ikijää säilöi muumion täydellisesti

Itä-Siperiasta on löytynyt ikijään sisältä hämmästyttävän hyvin säilynyt luolaleijonan pentu, kertoo Siberian Times.

Sukupuuttoon kuolleen lajin poikanen löytyi ikiroudassa olevasta joenpenkasta, kun vedenpinta oli laskenut. Paikallinen mies teki sensaatiomaisen löydön syyskuussa Abyin piirissä, jakuuttien asuttaman Sahan tasavallan pohjoisosassa.

Luolaleijonan pentu on ollut kuollessaan noin 1,5–2 kuukauden ikäinen. Tutkijat arvioivat, että pentu on jäätynyt löytöpaikkaansa 20 000–50 000 vuotta sitten. Löydön iän odotetaan tarkentuvan myöhemmin pennun hampaita tutkimalla.

Tutkijat esittelivät löytöä torstaina ensimmäistä kertaa Sahan pääkaupungissa Jakutskissa.

Luolaleijona oli nykyisen leijonan jättiläismäinen alalaji, jonka arvioidaan kuolleen sukupuuttoon noin 12 000 vuotta sitten, eli viimeisen jääkauden päättymisen aikoihin.

Laji oli selvästi leijonaa suurempi ja pitkäjalkaisempi. Sen säkäkorkeus nousi 1,5 metriin ja painoa saattoi olla jopa 500 kg. Luolaleijona eli Euroopasta Aasian läpi Alaskaan asti ulottuneella vyöhykkeellä.

Sahan tasavallasta löytyneen poikasen kuolinsyytä ei tiedetä. Sen ruumis on säilynyt erinomaisesti, sillä on esimerkiksi kaikki raajat tallella, eikä sen turkin peittämässä nahassa ole merkkejä ulkoisista vammoista. Siberian Timesin julkaisemista kuvista erottaa selvästi muun muassa muumioituneen poikasen tassut, kasvonpiirteet ja jopa viikset.

Poikasen muumio on noin 45 senttiä pitkä ja painaa neljä kiloa.

Kaksi vuotta sitten samalta alueelta löytyi toisen joen penkasta kahden nuoremman luolaleijonan poikasen ruumiit.

Uyaniksi ja Dinaksi ristityt pennut olivat ehkä hautautuneet maanvyörymän seurauksena pesäkoloonsa parin-kolmen viikon ikäisinä. Niiden hampaat eivät olleet vielä puhjenneet, ja viipalekuvaus paljasti, että toisen pennun vatsassa saattaa yhä olla jäänteitä emon maidosta.

Uyan ja Dina olivat ensimmäiset näin hyvin säilyneet luolaleijonan poikaset. Niiden ruumiit osoittautuivat tutkimuksissa 55 000 vuotta vanhoiksi.

Nyt löytyneen poikasen muumio on luovutettu Uyanin ja Dinan tavoin paikallisen tiedeakatemian tutkittavaksi. Sen edustaja arvioi Siberian Timesissä, että luolaleijonan poikasen perimä on saattanut säilyä niin hyvin, että tulevaisuudessa saattaa olla mahdollista yrittää lajin herättämistä henkiin kloonaamalla.

Sahan tasavallasta on löytynyt myös muun muassa sukupuuttoon kuolleiden villasarvikuonojen ja mammuttien poikasia, joiden ruumiit ovat säilyneet erinomaisessa kunnossa ikijäässä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti