Uutiset

Sipilä ei avaa brexit-sopimuksia: "Valmiutta löytyy tarkentaa ja täsmentää, jos siitä vain on apua"

Tämä kierros on Theresa Maylle välttämätön, sanoo pääministeri Juha Sipilä Lännen Medialle.
Pääministeri Juha Sipilä saapui EU-kokoukseen Brysseliin. Koolla on johtajia unionin 27 maasta. Kuva: SASCHA STEINBACH

Britannian pääministeri Theresa May tapaa tänään muiden EU-maiden johtajat. May pyrkii saamaan EU-maat joustamaan Brexit-sopimukseen kirjoitetusta backstop-menettelystä. Backstopissa Pohjois-Irlanti jää käytännössä sisämarkkinoiden osalta EU:hun ja muu Britannia EU:n kanssa tulliliittoon. Tähän menettelyyn kuitenkin turvaudutaan vain, jos mitään muuta ratkaisua ei keksitä. Moni Britannian parlamentin jäsenistä torjuu Mayn Brexit-sopimuksen nimenomaisesti tämän kohdan takia.

Yksikään EU-johtaja ei ole valmis avaamaan Britannian EU-eron siirtymäaikaa koskevaa sopimusta tai julistusta, jossa hahmotellaan tämän jälkeistä aikaa. Backstop jää siis sopimuksiin, vaikka Britannian hallitus nyt toisin vaatii. Tällä linjalla on myös Brysselin EU-kokouksiin saapunut pääministeri Juha Sipilä.

EU-johtajat haluavat kuitenkin antaa kotiin tuotavaa Maylle vakuuttamalla, että EU tekee kaikkensa, että backstoppia ei tarvitse käyttää.

– Valmiutta löytyy tarkentaa ja täsmentää, jos siitä vain on apua. Kyllähän me halutaan tehdä kaikki se, ilman että lähdetään avaamaan jo sovittua, Sipilä sanoo Lännen Medialle.

– Me jollain tavalla vahvistamme tämän, että uusi suhde sitten korvaisi tämän backstopin, Sipilä jatkaa.

Sipilä ymmärtää Mayn tämänviikkoista pyyntöä.

– Tämä kierros on varmaan ollut Maylle ihan välttämätön, koska sitten hän pystyy sanomaan siellä, että tämä on nyt ota tai jätä -tilanne.

Parlamentissa tuli paljon väitteitä, että tämä olisi neuvoteltavissa uudelleen”. Sipilän mukaan Mayn uusi keskustelu muiden EU-johtajien kanssa vahvistaa, että Brexit-sopimuksen vastustajien kammoama kohta ei ole neuvoteltavissa pois.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti