Uutiset

Sipilä-gatesta tehty useita kanteluita: JSN harkitsee, miten se käsittelee tapausta

Julkisen sanan neuvostoon (JSN) on tehty useita kanteluita juttu- ja tapahtumavyyhdistä, joka liittyy pääministeri Juha Sipilän väitettyyn painostukseen Yleä kohtaan. Neuvosto ei ole vielä päättänyt, miten se tapausta käsittelee.

– Yksittäisten juttujen tarkastelu ei ehkä riitä vastamaan kaikkiin niihin kysymyksiin, joita suurella yleisöllä on mielessään. Sen takia nyt täytyy miettiä tarkkaan, pitääkö neuvoston lausua asiasta jotain laajempaa tai pitääkö asiaa käsitellä joiltakin osin sananvapauden rajoittamisena, sanoo JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström.

Pääministeri Juha Sipilän ja Yleisradion suhde nousi viime viikolla ykkösuutiseksi Suomen Kuvalehden jutun myötä. Jutussa kerrottiin Sipilän Ylen toimittajille lähettämistä sähköposteista ja Ylen reaktioista niihin. Jutun mukaan sähköpostit johtivat siihen, että Ylen johto päätti hyllyttää jutut, joissa käsitellään Sipilän mahdollista jääviyttä suhteessa kaivosyhtiö Terrafameen.

Tapaus on herättänyt keskustelua paitsi pääministerin ja Yleisradion suhteesta, myös sananvapaudesta ja poliitikkojen painostuksesta mediaa kohtaan.

Myös Suomen Kuvalehden juttua on kritisoitu ja sen on epäilty rikkovan Journalistin ohjeita. Journalistin ohjeet ovat JSN:n työkalu, jolla se valvoo, että tiedotusvälineet käyttävät sananvapauttaan vastuullisesti.

Elina Grundström ei voi kommentoida tapahtumavyyhtiä, koska hän ei saa etukäteen ottaa kantaa asioihin, jotka ovat tulossa JSN:n käsittelyyn. Grundströmin mielestä tapaus on kuitenkin omiaan muistuttamaan suomalaisia sananvapauden hauraudesta: sananvapaus ei ole itsestäänselvyys Suomessakaan, vaikka niin usein kuvitellaan.

Grundströmin mukaan JSN:n ratkaisua tai lausuntoa Sipilä-gatesta voidaan odottaa aikaisintaan ensi vuoden alussa.

– Tapaus on monisyinen, ja se täytyy tutkia rauhassa ja harkiten. (Lännen Media – Leena Talvensaari)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic