Uutiset

Sipilä ja Medvedev tapaavat keskiviikkona Helsingissä – Airiston Helmen rikostutkinta tuskin nousee virallisesti esiin

Venäläisen Airiston Helmi -yrityksen talousrikostutkinta tuskin nousee pääministeritapaamisen viralliselle asialistalle. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja hänen venäläinen kollegansa Dmitri Medvedev keskustelevat ainakin kansainvälisen turvallisuuden kysymyksistä ja maiden välisistä kauppasuhteista.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vierailee keskiviikkona pääministeri Juha Sipilän (kesk.) luona Smolnassa Helsingissä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saa keskiviikkona vieraakseen Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin.

Pääministerit puhuvat Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteista jatkona heinäkuun presidenttihuippukokoukselle. Tapaamisessa käsitellään myös Syyrian, Ukrainan ja Itämeren tilannetta sekä EU:n ja Venäjän suhdetta. Lisäksi puhutaan kaupasta ja raja-asioista.

Viikonloppuna massiivisen viranomaisoperaation kohteeksi Turun saaristossa joutunut venäläisomisteinen Airiston Helmi -yritys tuskin nousee kokouksen asialistalle ainakaan virallisesti.

Airiston Helmen taustahenkilöitä epäillään talousrikoksista. Yritys on hankkinut maa-alueita ja rakennellut Suomen strategisesti tärkeiden laivareittien varrelle.

– Kyse on suomalaisen lainsäädännön mukaisesta kansallisesta toiminnasta. Se ei kuulu muiden maiden asialistoihin, eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) viittaa viranomaisoperaatioon.

– Toivon kuitenkin, että henkilökohtaisesti pääministerit voivat keskustella kaikista asioista. Se on sitten eri asia, mitä niistä halutaan kertoa julkisuuteen.

Kari pitää tärkeänä, että pääministeritapaaminen jatkaa korkean tason yhteydenpitoa Suomen ja Venäjän välillä.

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) arvioi myös, ettei Airiston Helmi ole pääministerien asialistalla. Hän kuitenkin kiirehtisi ulkomaalaisten maanomistuslakia.

– Erikoista on se, että näitä omistuksia on laajalti eri strategisten alueiden lähellä. Sen takia tarvitaan lainsäädäntö, ja tämä hallitus sen tekee.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi, että rutiininomainen tapaaminen käydään sovittelevassa sävyssä.

Yksi esimerkki on Venäjän uusi tullilaki, joka on aiheuttanut ongelmia itärajan liikenteen sujuvuudelle.

– Venäjä ei muuta lakia, mutta ongelmat voidaan ratkaista. Se on varmasti vain jäänyt huomiotta. Tuskin kyse on pahasta tahdosta.

Moshesin mukaan Airiston Helmestä tuskin puhutaan.

– Yleensä tällaisia asioita ei nosteta esiin kasvotusten. Kiistan täytyy olla todella iso, että se nousee asialistalle.

Vaikka presidentti Putin käyttää suurinta valtaa, ei Dmitri Medvedev ole mikään merkityksetön mies.

– Hän on pitkäaikainen Venäjän pääministeri. Hänellä on vastuualueensa esimerkiksi taloudessa. Hänellä lienee kunnianhimoa Putinin luopumisen jälkeen, sanoo Moshes.

Pääministerien tapaaminen

Suomen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) ja Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin tapaaminen alkaa iltapäivällä Smolnassa ja kestää arviolta 4–5 tuntia eri diplomaattiset keskustelut mukaan lukien.

Tapaaminen on Sipilän ja Medvedevin neljäs. Suomessa he tapasivat edellisen kerran joulukuussa 2016 Oulussa.

Dmitri Medvedev aloitti Venäjän pääministerinä vuonna 2012. Hän toimi presidenttinä vuosina 2008–2012 Vladimir Putinin valtakausien välissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic