Uutiset

Sipilä ja Orpo: Antti Rinteen sadan euron eläkelupaus vappuna oli vastuuton.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen vappupuhe sai maan hallitukselta täystyrmäyksen. Rinne lupasi vappuna pitämässään puheessa parantaa pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten toimeentuloa.

-Lupaan sata euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan lupaus näyttää hurjalta.

-Kaikkia säästöjä on vastustettu koko kausi ja kaikkia uudistuksia on vastustettu koko kausi ja nyt sitten mennään vuotta ennen vaaleja lupausten tielle, miljardilupauksia alkaa sadella. Aika hurjalta näyttää.

Sipilä muistutti, että sekä tämän että ensi vuoden valtion budjetti on edelleen alijäämäinen.

-Kyllä täytyy miettiä, että mistä kate löytyy näille lupauksille. Ei tässä mitään realismia ole. Tämä on populismia.

Eri tahojen kustannusarviot Rinteen eläkelupaukselle vaihtelevat 500 miljoonan ja miljardin euron välillä.

Suomessa käydään vuoden kuluttua eduskuntavaalien jälkeen hallitusneuvotteluja. Sdp on noussut äskettäin gallupjohtoon mielipidemittauksissa.

-Tämä on huono pohja lähteä käymään hallitusneuvotteluja tässä talouden tilanteessa. Kyllä tämä on vastuutonta.

Hiekkaa talous- ja työllisyyskehityksen rattaisiin

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo oli samaa mieltä Sipilän kanssa.

– Kyllä minusta Rinteen puheet ovat vastuuttomia. Hän teki jo edellisen satojen miljoonien lupauskierroksen muutama viikko sitten ja nyt tuli tuplaten parempi. Erityisesti tässä talouden tilanteessa, jossa vihdoin ja viimein on saatu talous kasvuun ja velkaantuminen hyvin pieneksi siitä, mitä se oli kahdeksan vuotta sitten.

Orpon mukaan Rinteen lupausten rahoituspohja on auki tai sieltä tunnistaa sen, että veroja korotetaan pk-yrittäjille ja työn tekemisen verotusta kiristetään.

– Se löisi hiekkaa hyvän talous- ja työllisyyskehityksen rattaisiin. En ymmärrystä anna näille puheille. Vaalipuhetta, Nyt kannattaisi malttaa mielensä. Vaikeata on edes ajatella hallitusneuvotteluja näiltä pohjilta.

Rinne: Ei ole myrsky, jos porvarit arvostelee sdp:tä

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ei hätkähtänyt eduskunnassa hallituspuolueiden johdon reaktioita vappupuheeseensa.

-En pelästynyt yhtään. Ei se ole mikään myrsky, jos porvaristo arvostelee sdp:tä.

Rinne painotti, että hallituspuolueilla ja sdp:llä ei ole samat arvot ja jonkun pitää uskaltaa puhua heikompiosaisten puolestakin.

Rinne korostaa, että eläkkeitä ei korotettaisi kertaheitolla, vaan noin kolmenkymmenen euron korotuksia tehtäisiin yhden tai kahden vaalikauden aikana niin, että nettotaso saataisiin sata euroa korkeammalle.

Myös rahoitusta on mietitty. Sdp lähtee siitä, että veropohjaa voidaan laajentaa ja tiivistää ja saada sitä kautta pelivaraa ilman, että veroaste nousee.

Rinteen mukaan Isoja kohteita on yleishyödyllisten yhteisöjen viiden prosentin lähdevero. Ulkomaisilta yhteisöiltä tulisi tällä keinolla 250-500 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Lisäksi parisataa miljoonaa euroa vuodessa tulisi siitä, että vakuutuskuoret laitettaisiin verolle. Listaamattomien yritysten osinkoveron asettaminen samalle tasolle kuin listattujen toisi 300 miljoonaa euroa.

-Tässä muutamia esimerkkejä, joilla uudistus voitaisiin rahoittaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic