Uutiset

Sipilä jännittävästä sote-näytelmästä: "Pääministeri on syyllinen kaikkeen, jos jokin menee pieleen. Parta joko lähtee tai sitten ei."

Vanhusten hoivayhtiöt saivat siipeensä. Pääministeri peräänkuulutti arvoja ykköseksi, voiton tavoittelua vasta kakkoseksi.
Jos minä olisin valitsemassa hoivapalveluja, niin tarkistaisin ensin, että maksaako yhtiö verot Suomeen. Sitten keskustelisin johdon kanssa siitä, millainen on yhtiön arvojärjestys, ja onko niihin nojaaminen pitkäjänteistä. Lisäksi pitää olla näyttöä siitä, että yksityinen yritys pystyy hyvään työhön, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi. Kuva: Joel Maisalmi

Sote-uudistuksen eteenpäin menossa käydään kohta jos ei aivan minuutti- niin päiväpeliä eduskunnassa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi politiikan toimittajien järjestämässä vaalitentissä Helsingissä, että nyt kannattaa antaa valiokunnille työrauha. Sote on eduskunnan käsissä.

Entä miten Sipilä reagoi, jos sote ei ehdi valmiiksi tällä hallituskaudella?

– Pääministeri on syyllinen kaikkeen, jos joku menee pieleen. Jos sotea ei saada valmiiksi, niin se on iso pettymys. Lisäksi minulta jää parta ajamatta.

Sipilä on luvannut ajaa partansa, jos sote saadaan maaliin.

Erityisesti maakunnissa sotea on odotettu kuin kuuta nousevaa.

– Valmistelut ovat niissä pitkällä.

Pääministeri muistutti, että sote on sodan jälkeen suurin uudistus yhteiskunnassa. Sen käsittely vie aikaa.

Tarkempi sisältö?

Olisiko uudistuksen sisältö pitänyt kirjata tarkemmin hallitusohjelmaan?

– Jälkikäteen voi sanoa, että ehkä se olisi ollut hyvä idea, mutta toisaalta ohjelman laatiminen olisi vienyt siinä tapauksessa hurjasti enemmän aikaa.

Arvot ensin pintaan

Sotesta päästiin toiseen kuumaan aiheeseen, eli vanhustenhoitoon.

Sipilä sai vastailla medialle, miksi keskusta pyörsi kantansa ja alkoi kannattaa hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Keskusta ajaa monen muun puolueen lailla 0,7 hoitajamitoitusta.

– On hyvä, että muutimme mielipidettä. Vanhukset ovat huono säästökohde. Oloja on vaikea muuttaa paremmiksi muutoin kuin lisäämällä käsipareja työhön.

Sipilä huomautti, että jo nyt hoitajien määrässä toteutuu 0,65 kymmentä hoidettavaa kohti. Laissa on suositus, että mitoituksen pitää olla vähintään 0,5.

Sote tulee hätiin

Pääministeri listasi asioita, joita hallitus on tehnyt vanhushuollon eteen.

– Hallitus on pitänyt huolta siitä, että kunnilla on riittävät resurssit järjestää hoito. Lisäksi tuleva sote tulee hätiin. Sen jälkeen meillä on leveämmät hartiat hoitaa vanhusten huolto ja ennen kaikkea valvonta.

Sipilä yllätti median ottamalla poikkeuksellisen voimakkaasti kantaa yksityisiin hoivayhtiöihin. Hänen mukaansa arvot on tärkein mittari, jonka pitäisi ohjata niiden työskentelyä. Vasta sitten tulee voiton tavoittelu.

– Koko toimialan pitäisi katsoa peiliin ja miettiä, ovatko he oikealla toimialalla.

Hän peräänkuuluttikin yhtiöiltä yhteiskuntavastuuta ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista. Samalla hän muistutti, ettei koko toimialaa saa leimata. Suomesta löytyy myös erittäin hyvin hoidettuja hoivakoteja.

Verot Suomeen

Miten kunnat pystyvät erottamaan jyvät akanoista?

– Jos minä olisin valitsemassa hoivapalveluja, niin tarkistaisin ensin, että maksaako yhtiö verot Suomeen. Sitten keskustelisin johdon kanssa siitä, millainen on yhtiön arvojärjestys, ja onko niihin nojaaminen pitkäjänteistä. Lisäksi pitää olla näyttöä siitä, että yksityinen yritys pystyy hyvään työhön.

Sipilä on pohtinut, että kenties joku muu yhtiömuoto kuin osakeyhtiö voisi toimia hoiva-alalla paremmin.

Hän heittää mietittäväksi osuuskunnat.

Minäkö mököttäjä?

Tentin loppuosassa päästiin tivaamaan, onko henkilökuva Sipilästä paljon muuttunut.

Sipilä totesi vuonna 2014, että hän saa potkaista polveen, jos hänestä sukeutuu tyypillinen poliitikko.

Pääministeri hymähti, että kyse oli kuvainnollisesta polveen potkaisemisesta.

Hän sai myös kuulla tenttaajalta, että pääministeriä on kuvailtu politiikassa herkkähipiäiseksi, mököttäjäksi ja poliitikoksi, joka ei pyydä anteeksi, mutta odottaa, että häneltä pyydetään. Edelleen on valitettu, ettei häntä saa tarpeeksi usein kiinni.

Sipilä totesi naurahtaen, ettei hän tunnista itsessään moisia luonteenpiirteitä.

– Käyn valtavasti taustakeskusteluja kansanedustajien ja muiden kanssa. Varmasti on jotain tottakin. Meillä on ollut raskas vuosi ja vähän nuo gallup-luvutkin painavat, hän muotoili.

Ei ikärasismia

Sipilää ryöpytettiin myös siitä, että hallitustaipaleella ministereiden ja avustajien määrää on lisätty.

– Olen edelleen sitä mieltä, että ministereitä voisi olla vähemmän. Annoin periksi, kun hallituskumppanit vaativat kahden raskaan salkun jakamista.

Pääministeri oikoi tietoa, jonka mukaan hän ei kelpuuttaisi itseään vanhempia kansanedustajia ministeriksi.

– Totesin tuolloin, että olen ministerilistan vanhin. En puhunut mitään ikärajasta.

Keskustasta lähtee poikkeuksellisen suuri joukko veteraanipolitiikkoja pois omasta tahdostaan. Sipilä ei allekirjoita sitä, että kyse olisi protestista.

– Olen heidän kaikkien kanssa jutellut, tällainen mieliala protestiin ei ole tullut esille.

Sipilä kertoi, että hän sorvaa puusta kaikille lähtijöille jonkin esineen muistoksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic