Uutiset

Sipilä kehui Stubbia – vieraana ollut EU-pomo Juncker ylisti Suomea, vitsaili ja painotti unionin talouden kehittämisen tärkeyttä

Talous painottui EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja pääministeri Juha Sipilän keskustelussa.
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Suomen pääministeri Juha Sipilä intoutuivat vitsailemaan yhteisessä tiedotustilaisuudessaan torstaina.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker listasi EU:n tärkeimmiksi lähiaikojen tehtäviksi budjettivalmistelun, brexit-neuvottelut ja unionin talouden kehittämisen.

– Tulevien vuosien budjetti on saatava ajoissa valmiiksi. Viimeksi myöhästyimme budjetin kanssa, ja se maksoi meille tuhansia ja tuhansia työpaikkoja, Juncker sanoi.

Muita EU-agendalla olevia tärkeitä kysymyksiä ovat Junckerin mukaan kauppasuhteet Kiinaan ja Yhdysvaltoihin. Lisäksi yhteistyö Afrikan kanssa nousee aiempaa tärkeämpään rooliin.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo toivoneensa Junckerilta, että Afrikka-suhteissa huomioitaisiin myös metsätalous.

– Metsäohjelmaa ollaan jo valmistelemassa, Juncker vastasi Sipilälle.

Juncker oli Sipilän vieraana pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa, jossa Sipilä isännöi keskiviikkona ja torstaina useita EU-johtajia ja eurooppalaisia pääministereitä.

– Puhuimme Junckerin kanssa Suomen tulevasta puheenjohtajakaudesta ja EU:n tulevasta viisivuotisstrategiasta, Sipilä kertoi.

Suomen kaudella tärkeimmät prioriteetit tulevat olemaan Sipilän mukaan turvallisuus ja talouskasvu.

– Sisämarkkinat, kauppapolitiikka, Kiinan ja EU:n kauppasuhteet ja verotuskysymykset, Sipilä listasi keskustelujen sisältöä.

Turvallisuuskysymyksissä painottui Sipilän mukaan keskustelu EU:n yhteisestä puolustuksesta ja maahanmuutosta.

Juncker: Suomi ei ole hölypölymaa

Juncker kehui Suomea useaan otteeseen lehdistötilaisuuden kuluessa.

Hän kertoo olleensa vaikuttunut siitä, miten Suomi on toiminut unionissa liittymisensä jälkeen.

– Suomi käyttäytyi ensimmäisestä päivästä lähtien kuin perustajajäsenet ja jopa paremmin. Kyse ei todellakaan ole hölynpölymaasta.

EU-komission ja Suomen yhteistyö on Junckerin mukaan erittäin sujuvaa.

– Jos kaikki maat olisivat yhtä itsepintaisia, inspiroituneita, vieraanvaraisia ja ystävällisiä, olisi minun työni todella paljon helpompaa.

Sipilä vastasi Junckerin pitkään ylistyslistaan vitsillä.

– Viimeinen osa lausunnosta oli maksettu, Sipilä pilaili.

Eurovaaleissa puhuttava ongelmista ja onnistumisista

Juncker sanoo, että europarlamenttivaalien äänimäärät saadaan ensi vuonna nousuun, jos poliitikot osaavat kertoa Euroopan asioista selkeästi.

– Tällä komission kaudella olemme saaneet talouden kasvamaan, luotua työpaikkoja ja budjetteja tasapainoon. Ihmiset eivät tiedä siitä.

Euroopan tulevaisuuden huolenaiheet ovat hänen mukaansa toinen teema, jota painottamalla äänimäärät nousevat.

– Häviämme taloudellista painoarvoa tulevina vuosikymmeninä. Lisäksi Euroopan väestö on jatkuvasti pienempi osa koko maailman väestöstä. Se edellyttää uusia lähestymistapoja.

Juncker päätti lehdistötilaisuuden vitsillä.

– Yritin antaa toimittajan kysymykseen mahdollisimman pitkän vastauksen, etten vain joutuisi vastaamaan uusiin.

”Sympatiani olivat Alexin puolella”

Sipilä kommentoi lehdistötilaisuudessa lyhyesti myös Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokkaan äänestystä, jossa Alexander Stubb hävisi saksalaiselle Manfred Weberille.

– Aika odotettu valinta, kaikki kollegat totesivat, että näin tulee käymään, Sipilä sanoi.

Sipilä kertoo pitäneensä vaaleissa maanmiehensä puolta.

– Sympatiani olivat Alexin puolella ilman muuta. Kaikki vieraani, ketkä eilen puhuivat vaaleista, sanoivat pitävänsä Stubbia oikein pätevänä ehdokkaana, mutta huomauttivat, että vaalitulos taitaa olla etukäteen aika selvä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti