Uutiset

Sipilä lupaa antaa taustatukea hallitukselle: Minulle saa aina soittaa

Totta se on. Väistyvä pääministeri ei ota vastaan ministerin salkkua, ei puhemiehen tehtäviä, eikä valiokunnan puheenjohtajuutta.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä jää rivikansanedustajaksi. Ei ministerin salkkua, ei puhemiehen tehtäviä, ei edes valiokunnan puheenjohtajuutta. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne (oik.) esitteli hallitusohjelman maanantaina. Kuva: Joel Maisalmi
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä jää rivikansanedustajaksi. Ei ministerin salkkua, ei puhemiehen tehtäviä, ei edes valiokunnan puheenjohtajuutta. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne (oik.) esitteli hallitusohjelman maanantaina. Kuva: Joel Maisalmi

Keskustan puheenjohtaja, vielä hetken toimitusministeristössä pääministerin salkkua kantava Juha Sipilä (kesk.) huokui tyytyväisyyttään hetki sitten päättyneessä hallitusohjelman julkistamistilaisuudessa Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

Puolueella oli neuvotteluihin lähtiessään tiukat kynnyskysymykset. Niitä oli kaikkiaan kymmenen.

Toteutuivatko kaikki?

– Kyllä, erittäin hyvin.

Sipilä kertoi, ettei hän ole käytettävissä ministerin tehtäviin, ei edes pätkäpestiin. Liioin hän ei ole kiinnostunut mahdollisuudesta kuulua eduskunnan puhemiehistöön.

– Olen rivikansanedustaja. Hoidan sen tehtävän. Katson, etten ole oikeutettu vastuunkantajaksi puolueen tappion jälkeen.

Keskusta otti niin sanotusti takkiinsa sekä eduskuntavaaleissa että eurovaaleissa. Eduskuntavaalien tappio oli historiallisen suuri.

Sipilä kertoi Lännen Medialle, ettei hän ole kiinnostunut myöskään eduskunnan valiokuntien puheenjohtajan tehtävistä.

– Sekin kuuluu tehtäviin, joihin nyt tuoreemmat kasvot saavat asettua. Olen toki valiokunnissa käytettävissä niin kuin jokainen kansanedustaja ja teen työtä sieltä käsin.

Tukea tulvii

Sipilä kertoi, että hän tukee uusia ministereitä. Edelleen hän on luvannut tukea myös hallitusta taustatyöskentelyssä.

– Minulle saa aina soittaa, numero on sama. Olen kaikin puolen käytettävissä, mutta en enää keskustan kasvona. Avainpaikoille mennään nyt uusin kasvoin.

Keskustan ministerilista julkistetaan keskiviikkona.

Tiistaina puolueella on puoluehallituksen kokous, joka käsittelee hallitusohjelmaa ensimmäisen kerran. Sen jälkeen keskiviikkoaamuna puoluevaltuuston, eduskuntaryhmän ja europarlamentaarikkojen yhteiskokous käsittelee asiaa ja päättää, että mennäänkö hallitukseen vai ei.

Illalla kello viiden aikaan puoluehallitus, eduskuntaryhmä ja parlamentaarikot kokoontuvat jälleen ja uusi ministerilista julkistetaan.

Raskaus ei ole sairaus

Keskusta saa viisi ministerin salkkua.

Kysymykseen, tuleeko keskustalta jälleen ministerin pesti, joka puolitetaan. Menneellä kaudella perhe- ja peruspalveluministerin salkun jakoivat Juha Rehula sekä Annika Saarikko,

Sipilä totesi, että hän ei vielä arvuuttele jakoa. Nimilista ei ole valmis. Se on hänen mukaansa tiistai-illan mietinnöissä.

Saarikko on jäämässä syksyllä vanhempainvapaalle, mutta hänen nimensä on pyörinyt kiivaana spekulaatioissa.

Lännen Media tavoitti Saarikon kirjastosta.

Oletteko kiinnostunut mahdollisesti kahden vuoden ministerin salkusta?

– Sanotaan näin, ettei raskaus ole ennenkään ollut mikään sairaus.

Uusimmat

Fingerpori

comic