Uutiset

Sipilä myöntää: Leikkaukset ovat tuntuneet sisuskaluissa asti

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tunnusti omilleen, ettei hallituksen 4 miljardin euron säästötavoitteesta kiinni pitäminen ole käynyt pääministeriltäkään kivuttomasti.

Kolmen puolueen hallitus on pian ollut vallassa vuoden.

– Tunnustan, että leikkaukset ovat tuntuneet pahalta, sisuskaluissa asti. Vuosi on ollut kova, Sipilä myönsi keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä lauantaina.

Sipilän mukaan nyt ollaan tilanteessa, jossa kaikkien on opeteltava asennetta, että ”kuppi onkin puoleksi täynnä eikä puoleksi tyhjä”.

Hän puolusti silti tehtyjä leikkauksia. Sipilän mukaan Suomi eli vuositolkulla velkaantumis- ja päättämättömyyskierteessä. Hallituksen oli ryhdyttävä töihin. Hän muistutti, että normaalitilanteessa yksi tai kaksi isoa uudistusta riittää vaalikaudelle. Nyt uudistuksia tehdään useita samaan aikaan.

Oppositiolle Sipilältä lähti kirpeät terveiset. Hänestä opposition puheissa vilisevät sanat ei, uhka, vaara ja riski. Hänestä ei ole ihme, että Suomi on jäänyt uudistamatta.

Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) esittämä liikennekaari puhuttaa myös keskustassa. Berner esitti alkuviikosta, että liikenneväylät siirrettäisiin osaksi valtion kokonaan omistamaa yhtiötä. Osana liikennekaarta Berner myös esittää taksilupien määrän ja hinnoittelun vapauttamista.

Hallituskumppani perussuomalaiset on jo tyrmännyt taksilupien vapauttamisen.

Sipilä korosti edelleen, että väylien yhtiöittämistä vasta selvitetään.

– Toivon siitä avointa keskustelua, Sipilä toivoi.

Hän painotti, että keskusta on sitoutunut siihen, että joukkoliikenteen ja taksin kulku turvataan koko maassa myös tulevaisuudessa.

Sipilän mukaan sote-uudistus voi tarkoittaa myös uuden valtionyhtiön perustamista.

Uudistuksen onnistuminen edellyttää myös sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien yhtenäistämistä. Hänestä nykyjärjestelmien kehittäminen pitää uskaltaa jäädyttää.

Hänestä seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana pitää rakentaa kansallisen palveluväylän ja potilastietojärjestelmän päälle kansallinen tietojärjestelmäarkkitehtuuri.

– Ainakin alkuvaiheessa tässä voisi olla myös uuden valtionyhtiön paikka.

Sipilä ei ymmärrä huolta sote-palveluiden tuottajien yhtiöittämisestä. Hallituksen tavoitteena on, että maakuntien julkiset palveluntuottajat pitää yhtiöittää, jotta ne ovat yksityisten tuottajien kanssa samalla viivalla.

Hän muistutti, että yksin Helsingin kaupungilla on sata yhtiötä. Hän ihmetteli yhtiöittämiseen liitettyjä ”mörköjä”.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti