Uutiset

Sipilä pitäisi maakuntavaalit toukokuussa 2019 – jos tukea ei sotelle tänään tule, uudistus ja hallitus kaatuvat

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää selvänä, että sote-uudistus lykkääntyy vuodella siten, että se voisi toteutua aikaisintaan 2021. Syynä on sosiaali- ja terveysvaliokunnan tarvitsema aika mietintönsä valmistelemiseen. Juuri valiokunnan mietinnön pohjalta olisi tarkoitus päättää suuresta sote-lakipaketista eduskunnan suuressa salissa.

-Ei ehditä 2020 aloitukseen. Kun uudistus siirtyy vuodella eteenpäin, se tarkoittaa monia asioita. Ennen kesälomia on tultava selkeät sitoutumiset hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä siitä, että uudistukselle on yhä tuki. Saan tänään illalla kuulla, onko tukea, Sipilä kertoi medialle.

Sipilän mukaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vakuuttanut pääministerille, että kokoomus olisi yhä uudistuksen takana. Myös Sininen tulevaisuus on Sipilän mukaan uudistuksen takana.

-Olen jo aikaisemmin sanonut, että jos tämä suuri uudistus ei toteudu, se tarkoittaisi todennäköisesti hallituksen kaatumista. Jos ryhmät eivät tue tätä, suurin uudistus jää tähän.

Jos hallituspuolueiden ryhmät tukevat yhä uudistusta, Sipilä vie muuttuneen tilanteen eduskunnan suureen saliin keskiviikkona iltapäivällä, jolloin oppositio voi taas kerran ryöpyttää uudistuksen takeltelua.

-Olen tänään sopinut eduskunnan puhemiehen kanssa pääministerin ilmoituksesta, jotta koko eduskunta on tietoinen tilanteesta, Sipilä kertoi.

Eduskunta ei äänestä hallituksen luottamuksesta pääministerin ilmoituksen perusteella. Sipilän mukaan tämä on nopein tapa saada asia hoidettua eduskunnassa.

-Eduskunta on jäämässä jo torstaina kesälomalle ja haluan hoitaa tämän ennen EU:n huippukokousta, Sipilä sanoi.

Maakuntavaalien ajankohdaksi Sipilä sanoo nyt toukokuun 2019. Hän ei vielä ottanut kantaa siihen, olisivatko maakuntavaalit samana päivänä eurovaalien kanssa.

Sote-uudistuksen lykkääntyminen tarkoittaa myös sitä, että seuraavien eduskuntavaalien perusteella muodostettavan hallituksen on entsitä helpompi tehdä uudistukseen muutoksia. Sipilä uskoo, että sote-lakipaketti on kuitenkin voimassa ennen kuin seuraava hallitus aloittaa ja sanoo keskustan puolustavan nyt tehtävää uudistusta jatkossakin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti