Uutiset

Sipilä tapasi Yhdysvaltojen matkallaan varapresidentti Pencen – haravoinnilta ei voitu välttyä

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence keskusteli Suomen pääministerin Juha Sipilän kanssa muun muassa EU:n puolustusyhteistyöstä. Sen sijaan Sipilän tapaaminen Pencen vieressä seisovan presidentti Trumpin vävyn Jared Kushnerin kanssa jäi toteutumatta.

Suhteemme Suomen kanssa ei ole koskaan ollut vahvempi kuin nyt ja me tulemme jatkamaan työtä yhdessä kaupassa, turvallisuudessa ja investoinneissa auttaaksemme molempia kansakuntia.

Näin totesi Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence tviitissään sen jälkeen, kun hän oli tavannut Suomen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) Washingtonissa keskiviikkona.

Sipilä puolestaan kiitti Penceä erinomaisesta keskustelusta ja totesi, että jatketaan vuoropuhelua.

Sipilä keskusteli Atlantin takana Pencen, kauppaministeri Wilbur Rossin ja senaattoreidenkanssa vapaakaupasta, Venäjän ja Ukrainan tilanteesta sekä sotilasliitto Natosta.

Ilmastonmuutokseen torjumiseen ei tullut vastakaikua suurvallalta.

Sipilän mukaan tullien lisääminen ei ole oikea tie missään tapauksessa.

Turvallisuusosiossa Sipilä kertoi selittäneensä juurta jaksaen EU:n puolustusyhteistyön sisällön ja sen, ettei se ole Naton kanssa päällekkäistä.

Kestävää metsänhoitoa

Haravoinnilta ei Suomen pääministerin matkalla voitu välttyä.

Suomalaisesta haravoinnista on vitsailtu Yhdysvalloissa toista viikkoa sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump sanoi Kalifornian metsäpaloalueella vieraillessaan, että suomalaiset estävät metsäpaloja haravoimalla.

Sipilä totesi kertoneensa kyselijöille suomalaisesta kestävästä metsänhoidosta ja biotaloudesta, Suomen sammutusteknologiasta ja ilmasta käsin tehtävästä vapaaehtoisesta metsäpalovalvonnasta.

– Olen itsekin ollut metsäpaloja havainnoimassa, ja muutaman palon ilmoittanut lennonjohdolle, hän sanoi (HS 29.11.).

Jälkeenpäin on myös pohdittu, tarkoittiko Trump Suomi-puheellaan sittenkin metsän harvennusta haravoinnin sijaan.

Myös Pencen tviitti Suomen pääministerin vierailusta rapakon takana on kerännyt kymmeniä haravointiin liittyviä kommentteja ja kuvia tyyliin ”toiko hän haravan mukanaan Suomesta”.

Mukana on toki myös esimerkiksi kehotus kysyä Sipilältä Suomen terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmistä, joita viestin lähettäjä kutsuu erinomaisiksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic