Uutiset

Sipilä tuoreessa kirjassa: "En ymmärtänyt, että sotesta voisi tulla niin kova vääntö"

Juha Sipilä. Kuva: Jarmo kontiainen

Myrskyisää hallituskautta luotsannut Suomen entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei maanantaina julkaistussa kirjassa ainakaan suoraan sano katuvansa mitään pääministerikautensa aikana tekemäänsä. Sipilä sanoo, että neljä hänen asettamastaan viidestä tavoitteessa toteutui, vain sote epäonnistui.

–  Minulla oli aavistus, että menetämme kannatustamme. Aika paljon veimme asioita eteenpäin, ja ehkä turhan paljon saimme köniin siitä. Minun täytyy katsoa peiliin vaalitappion takia, Sipilä vastaa kirjassa kysymykseen, tekisikö hän jotain toisin, jos olisi tiennyt, millaisen hinnan keskusta maksoi talouden laittamisesta kuntoon.

Sipilä sanoo Risto Uimosen kirjoittamassa Tulos tai ulos: Juha Sipilän myrskyisä pääministerikausi -kirjassa häntä harmittavan, että hallitusneuvotteluissa jouduttiin keskittämään huomio säästöihin.

–  Meidän olisi pitänyt sopia jo silloin yksityiskohtaisesti soten rakenteesta, koska silloin olisi ollut voimaa tehdä niin. Minulle syntyi hallitusneuvottelussa vahva luottamus hallituskumppaneihin. En ymmärtänyt, että sotesta voisi tulla niin kova vääntö kuin siitä tuli.

Kirjassa käydään läpi Sipilän hallituksen taipaleen merkittävimpiä hetkiä, kuten sote- ja kiky-kiistoja, Yle-gatea, perussuomalaisten hajoamista sekä hallituksen eroa. Sipilän lisäksi kirjassa on haastateltu myös hänen lähipiiriään ja muita politiikkoja.

Sipilä sai erotessaan ymmärrystä Niinistöltä

Sipilän hallituskauden ehkä dramaattisin käänne koettiin keväällä, kun hän pyysi presidentiltä hallituksen eroa soten kaatumisen takia vain noin kuukausi ennen vaaleja.

Sipilä kertoo saaneensa presidentti Sauli Niinistöltä ymmärrystä. Myös Niinistö vahvistaa, ettei hän yrittänyt taivutella Sipilää jatkamaan.

–  Sanoin muistaakseni hänelle, että kun minulla itselläni on ollut vahva tunne, miten minun on pakko toimia, olen tehnyt niin, kun en ole voinut itseäni muuttaa siinä kohdassa, Niinistö sanoo.

Sen sijaan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja sinisen tulevaisuuden silloinen puheenjohtaja Sampo Terho vastustivat hallituksen eroa. Sipilän mukaan he sanoivat eron mitätöivän sen, mitä työllisyydessä, taloudessa ja muissa asioissa oli saatu aikaan. Terho vetosi Sipilään, ettei tämä eroaisi, ja totesi eron olevan tarpeeton.

Orpo sanoi puolestaan halunneensa kuulla Sipilältä, mitä erosta seuraa ja mitä se merkitsee vaalien alla. Orpo kertoo ehdottaneensa pientä taukoa, jonka aikana hän keskusteli erityisavustajansa kanssa.

–  Päätin sitten, että annetaan vain pääministerin pyytää eroa, mutta kokoomus ei ole eronpyynnössä mukana. Emme lähde tueksi tälle tempulle, Orpo kertoo.

Kirjassa kerrotaan myös, kuinka presidentti Niinistö oli eri linjoilla Sipilän kanssa hallituksen jatkosta perussuomalaisten hajottua. Niinistö sanoo, että hän olisi pitänyt parempana eronpyyntöä ja sitä, että Sipilä olisi muodostanut uuden hallituksen vaikka seuraavana päivänä samalle pohjalle.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic