Uutiset

Sipilän mukaan työtön voisi ehkä täyttää aktiivisuusehdon opiskelemalla omaehtoisesti netin välityksellä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus aikoo lisätä työttömyysturvan aktiivimallin ehtojen täyttämiseksi hyväksyttyjä koulutuksia.

-On keskusteltu liittojen järjestämistä koulutuksista ja myös omaehtoisen koulutuksen liittämisestä hyväksyttyjen toimien joukkoon. Jos näihin päädytään, silloin koko maassa pystyy netin välityksellä hankkimaan (ehtojen mukaista) koulutusta, Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa sunnuntaina.

Hallitus päättää aktiivimallin hienosäädöstä tiistaina alkavissa budjettikehysneuvotteluissa.

Palkansaajien keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi, ettei sen kanssa ole keskusteltu siitä, mitä ammattiliittojen järjestämällä koulutuksella tässä yhteydessä tarkoitetaan.

-Osalla liitoista on uravalmennusta ja työllistymistä tällä tavoin edistävää koulutusta. Se liittyy muun muassa työnhaun edellytysten parantamiseen. Sitä on ollut perinteisesti akavalaisilla liitoilla, mutta jonkin verran myös STTK:n liitoilla ja meillä, Eloranta sanoi Lännen Medialle.

Elorannan mukaan ammattiliittojen järjestämän uravalmennuksen ja omaehtoisen koulutuksen hyväksyminen aktiivisuuden osoittamiseksi parantaisivat työttömien mahdollisuuksia aktiivimallin ehtojen täyttämiseksi.

-Mutta sekaannusten mahdollisuus siitä, mikä täyttää ehdot, on kuitenkin varmaan ainakin aluksi edelleen olemassa. Raportointi- ja byrokratiaongelmat eivät mallista tällä poistu, Eloranta sanoi.

Vapaaehtoistyötä ei aiota hyväksyä aktiivisuuden osoittamiseksi, sillä lähtökohtana on hakea keinoja ihmisten työllistämiseksi palkkatöihin. Sipilä muistutti, että työtön saa ansaita 300 euroa kuukaudessa menettämättä työttömyysturvaa.

-Sen sisällä pystyy aktiivitoimet reilustikin tekemään, kun rajana on 241 euroa yrittäjätuloa tai 18 tunnin työsuoritus, Sipilä sanoi

Aktiivimallin takia hallitus myös lisää TE-toimistojen henkilökuntaa, mihin rahat on jo Sipilän mukaan varattu. Sipilän mukaan tarve on toistasataa henkilötyövuotta.

Kakkosmallia ei ainakaan vielä

Hallitus on valmistellut myös aktiivimalli kakkosta eli omaehtoisen työnhaun mallia. Siinä työttömän pitäisi karenssin uhalla hakea tiettyä määrää työpaikkoja, esimerkiksi keskimäärin yhtä viikossa.

Sipilän mukaan ennen sitä pitää saada tarkkoja kokemuksia jo voimassa olevan aktiivimallin vaikutuksista ja työvoimaviranomaisten resurssien riittävyydestä. Hän ei kuitenkaan luvannut, että uuden mallin valmistelu keskeytettäisiin.

Työministeri Jari Lindström (sin.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että omaehtoisen työnhaun malliin liittyy lukuisia ongelmia eikä sitä tuoda vielä kehysriiheen.

Valmistelun vähintäänkin viivästyttäminen on SAK:n mielestä tervetullutta.

-Tulossa on myös julkisen työnvälitystoiminnan uudistaminen, jossa yksityiset yritykset saisivat entistä laajemman roolin. Kyllä se pitää saada toimimaan, ennen kuin taas lyödään uusia velvoitteita, Eloranta sanoi.

SAK on vaatinut hallitusta luopumaan sekä aktiivimallista että sen kakkosmallin suunnittelusta.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

Näkoislehti