Uutiset

Sipilän poliittisella uralla karmea hintalappu

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) puhelin olisi soinut tänään poikkeuksellisen tiuhaan, jos hän olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun muutama vuosi sitten.

Sipilä valitsi poliittisen uran, ryhtyi keskustan puheenjohtajaksi kesällä 2012 ja nousi lopulta Suomen pääministeriksi.

Samalla hän luopui omistuksistaan – muun muassa noin viiden prosentin osuudestaan oululaisessa teknologiayhtiö Elektrobitissä.

Sipilä myi vuonna 2013 Elektrobitin osakkeensa noin 6,5 miljoonalla eurolla.

Sipilä ilmoitti tuolloin luopuvansa omistuksistaan, koska ”kysymys ei ole pelkästään ajankäytöstä, vaan vapaudesta ajaa kaikkien yritysten ja yrittäjyyden asiaa ilman pieniäkään sidonnaisuuksia itse omistamien yritysten kautta käsiteltäviin asioihin”,

Sipilä kertoi blogissaan.

Sittemmin yrityksen pörssikurssi nelinkertaistui, ja yrityksen Automotive-liiketoiminta myytiin vuoden 2015 kesäkuussa 600 miljoonalla eurolla saksalaiselle Continentalille.

Karkeiden arvioiden mukaan Sipilä olisi saanut noin nelinkertaisen summan rahaa – jos hän ei olisi luopunut omistuksestaan ennen yrityskauppaa.

Poliittisen uran hintalapun voidaan siis arvioida olleen noin 20 miljoonaa euroa.

Professori: Ei ollut juridista pakkoa luopua

 

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta sanoo, ettei Sipilällä olisi ollut juridista pakkoa luopua omistuksestaan.

– Jos poliitikko valitaan merkittävään tehtävään – sanotaan nyt ministeriksi – hänen pitää ilmoittaa mahdolliset sidonnaisuutensa. Merkittävä omistus on yksi ilmoitettava asia. Mitään kieltoa tai rajaa ei ole sille, kuinka paljon saa omistaa ja mitä saa omistaa.

Mäenpää sanoo, että kyse on enemmänkin siitä, miltä omistukset näyttävät ja onko sillä vaikutusta henkilön poliittiseen uskottavuuteen.

– Voi olla, että hän [Sipilä] ajatteli, että mahtavatko äänestäjät tykätä, ja miten se vaikuttaisi vaalimenestykseen, jos hänet katsottaisiin suuromistajaksi.

– Mutta juridista pakkoa ei ole. Eihän Anne Berner [keskustalainen liikenne- ja viestintäministeri] ole käsittääkseni yhtä laajasti luopunut omistuksestaan kuin Sipilä.

Mäenpää kuitenkin huomauttaa, että koska Sipilä vastaa myös omistajaohjauksesta, saattaisi omistuksista syntyä jännitteitä.

– Saattaisi siinä tiettyjä jännitteitä olla, jos hän samalla olisi merkittävä omistaja sellaisella tuotannon alalla, joka olisi valtion omistuksen kannalta kiinnostava – eli esimerkiksi digitaalinen tuotanto. Ehkä hän [Sipilä] oli kaukaa viisas, ettei tule tällaisia jännitteitä tai edes puheita.

Mutta pakkoa luopua omistuksista ei olisi ollut.

Mikäli Sipilä olisi luopunut omistuksistaan vasta yrityskaupan myötä, hän olisi sijoittunut vuoden 2015 tulotaulukossa viidennelle sijalle, kun pääomatuloja olisi ollut arviolta jopa 27 miljoonaa euroa.

Koska Sipilä luopui omistuksistaan jo syksyllä 2013, nykyinen pääministeri tienasi ansio- ja pääomatuloja viime vuonna 394 000 euroa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti