Uutiset

Sipilän, Soinin ja Orpon lehmänkauppa – Unto Hämäläinen arvioi perussuomalaisia ruotivan kirjan

Lauri Nurmi. Perussuomalaisten hajoamisen historia. Into Kustannus. 317 sivua.

Useiden Lännen Median lehtien lukijat hieraisivat toisenkin kerran silmiään lauantaiaamuna 3. kesäkuuta 2017.

Lehdet kertoivat kovan skuupin, siis oman uutisen, jonka mukaan Sampo Terhon valintaa tukevat kansanedustajat suunnittelivat eroamista perussuomalaisista ja oman eduskuntaryhmän perustamista.

Näin tapahtuisi, jos Jussi Halla-aho valittaisiin viikon päästä pidettävässä puoluekokouksessa perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Uutisessa kerrottiin, että hankkeessa oli mukana myös perussuomalaisten perustaja ja puheenjohtaja Timo Soini.

Lännen Median uutinen levisi nopeasti muihin medioihin, ja Soinilta tivattiin, oliko se totta.

Soini teilasi harvinaisen julmin sanoin uutisen ja sen kirjoittajan. Ei mitään perää.

Epäilemättä tämä tapahtumasarja vaikutti siihen, että Lännen Median politiikan toimittaja, uutisen kirjoittaja, Lauri Nurmi päätti koota pikavauhtia kirjan Perussuomalaisten hajoamisen historia.

Kuten kaikki tietävät, Lauri Nurmen skuuppi piti paikkansa. Kymmenen päivää uutisen jälkeen Soini, Terho ja parikymmentä muuta kansanedustajaa erosi perussuomalaisista ja perusti eduskuntaryhmän, joka on nyt tiivistymässä omaksi puolueeksi, sinisten nimellä.

Olen lukenut Nurmen seikkaperäinen kuvauksen noista kymmenestä päivästä, jotka järisyttivät Suomen politiikkaa. Siinä on myös takautumia perussuomalaisten kaukaisempaan historiaan ja myös sen edeltäjäpuolueen Veikko Vennamon SMP:n vaiheisiin.

Lauri Nurmen kirja on upeaa journalismia. Sitä lukiessani tulin välillä ihan herkälle mielelle. On kohottavaa, että kollega repii selkänahkastaan näin suuren palasen ja ojentaa sen meille lukijoille valmiina pakettina.

Kun tekijä on innostunut, lukijakin kiinnostuu.

Luottamuksesta Lauri Nurmea kohtaan kertoo jotain se, että kirjan lopussa on sekä Timo Soinin että Jussi Halla-ahon laajat haastattelut, joissa he puhuvat avoimemmin kuin koskaan aikaisemmin kirjan pääteemasta, perussuomalaisen puolueen hajoamisesta.

Minä siis silittelen Lauri Nurmea myötäkarvaan, mutta kaikki eivät tule lähiviikkoina niin tekemään.

Ennustan, että esimerkiksi Juha Sipilä ja Petteri Orpo eivät pidä tästä kirjasta.

Kirjan keskeinen väite on nimittäin, että Sipilä ja Orpo olivat hyvin tietoisia siitä, mitä perussuomalaisten ryhmässä tapahtui ennen puoluekokousta ja heti sen jälkeen, vaikka ovat muuta väittäneet.

Nuolen kärki kohdistuu varsinkin Sipilään.

Nurmi osoittaa, että kun Sipilä ja Orpo olivat neuvottelevinaan Halla-ahon kanssa maanantaina heti puoluekokouksen jälkeen, he tiesivät jo varmasti suurloikkauksen tapahtuvan.

Sipilä sai maanantain ja tiistain aikana tunti tunnilta raportin, miten ryhmän hajoaminen edistyi.

”Pääministerin ei ollut syytä nousta siiville”, Nurmi sivaltaa Sipilää, joka lähti tiistaina lentokoneella Turkuun ja presidentti Sauli Niinistön luokse muka hallituksen erokirje mukanaan, mutta kääntyi sitten takaisin Kultarannan portilta.

Jos Nurmeen on uskomista, eronpyyntöä ei ollut missään vaiheessa tarkoitus jättää.

Lentomatka oli lavastus, loppuhuipennus viikkoja ja ehkä kuukausia jatkuneesta projektista, jota keskusta, kokoomus ja soinilaiset olivat salassa ja yksissä tuumin valmistelleet siltä varalta, että Jussi Halla-aho valittaisiin puoluejohtajaksi.

Nurmi osoittaa myös sen, että puheet Rkp:n ja kristillisdemokraattien vetämisestä hallitukseen olivat nekin teatteria.

”Sipilä, Soini ja Orpo tekivät keväällä ja kesällä perinteiset lehmänkaupat ja näyttelivät kukin vuorollansa julkisuudessa erilaisia rooleja”, Nurmi kirjoittaa.

Presidentti Sauli Niinistöllekin oli varattu tässä näytelmässä oma roolinsa, josta presidentti ei lainkaan pitänyt ja osoitti ynseytensä lehmänkauppamiehille.

Presidentti Niinistön mielestä hallituksen olisi pitänyt erota ja käydä hallitusneuvottelut, mutta hänellä ei ollut valtaa pakottaa Sipilää eroon.

Presidentin ja pääministerin väleihin jäi tästä kahakasta juopa.

Sitä vastoin Sipilää ja sinisiä projekti lähensi. Ministeri Jussi Niinistö jopa tunnustaa kirjassa, että sinisistä saattaisi tulla keskustan ”populistinen siipi” joskus tulevaisuudessa.

Nurmi käy tarkasti läpi myös Jussi Halla-ahon tukijoukkojen toiminnan ennen puoluekokousta.

Operaatiosta paljastuu uusia yksityiskohtia, kuten se, että Jussi Halla-aho suostui tosiasiassa puheenjohtajaehdokkaaksi jo keväällä 2016. Soinin savustus puheenjohtajan paikalta oli vuosien mittainen myyräntyö, jota halla-aholaiset tekivät pitkään ja suunnitelmallisesti.

Perussuomalaisissa tehtiin viime kesäkuussa aivan klassinen vallankaappaus, joka tosin tapahtui kansanvaltaisesti tai ainakin niin demokraattisesti kuin se puolue-elämässä on mahdollista.

Kun Soini aikanaan huoli Halla-ahon perussuomalaisiin, hän otti tietoisesti suuren riskin, joka toteutui. Halla-aho väänsi puolueen ja rahat itselleen, ja Soini joutui mieron tielle, onneksi sentään ministeriautossa.

Arvion kirjoittaja Unto Hämäläinen on eläkkeellä oleva Helsingin Sanomien politiikan toimittaja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic