Uutiset

Sipilän syrjäyttämistä yrittävä Väyrynen: Eroan Keskustasta, jos en tule valituksi

Presidentinvaaleissa 6,2 prosentin kannatuksella neljänneksi tullut Paavo Väyrynen lähtee mukaan kisaan Keskustan puheenjohtajuudesta. Väyrynen aikoo haastaa nykyisen puheenjohtajan pääministeri Juha Sipilän puoluekokouksessa kesäkuussa Sotkamossa. Väyrynen sanoo haluavansa palauttaa Keskustan alkiolaisuuden aikaan. Tämä tarkoittaisi muun muassa Suomen pitämistä sotilaallisesti liittoutumattomana.

Väyrynen kertoi tiedotustilaisuudessaan torstaina, että päätös syntyi presidentinvaalien jälkeisen yön yli nukkuessa,

-Kyse on Suomen poliittisesta tulevaisuudesta. Oikeistosuuntaus on katkaistava. Asettumalla puheenjohtajaehdokkaaksi tarjoan Keskustan jäsenille mahdollisuuden päättää puolueen linjasta. Palaan eduskuntaan heti puoluekokouksen jälkeen. Jos puolue päättää jatkaa nykyisellä johdolla, eroan puolueesta. Jos tulen valituksi, olen valmis johtamaan puolueen voittoon seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Väyrynen kertoo palaavansa eduskuntaan puheenjohtajakisan lopputuloksesta riippuen joko Keskustan tai Kansalaispuolueen edustajana heti puoluekokouksen jälkeen.

Jotta Väyrynen voi asettua ehdolle Keskustan puheenjohtajaksi, jonkun pitää ehdottaa häntä puoluekokouksessa. Väyrynen luotto siihen on vankkumaton.

-Uskon, että ehdottaja löytyy ja ehdotukselle kannattajia.

Väyrynen arvioi, että Kansalaispuolueen kannattajat olisivat valmiit seuraamaan johtajaansa Keskustaan.

-Uskon, että myös osa Sinisten ja Perussuomalaisten kannattajista voisi löytää poliittisen kodin uudesta Keskustasta. Alkiolainen allianssi voisi syntyä.

Väyrynen on perustamastaan Kansalaispuolueesta huolimatta yhä myös Keskustan jäsen. Hänet voisi erottaa puolueesta vain Keminmaan keskustaseura. Erottamista hankaloittaa se, että Väyrynen johtaa kyseistä yhdistystä itse. Väyrynen päihitti presidentinvaaleissa muun muassa Keskustan oman ehdokkaan Matti Vanhasen.

Väyrynen vastasi torstain tiedotustilaisuudessa kahden puolueen jäsenyyttä arvostelleille.

-Nyt sekin ongelma ratkeaa. Jos minua ei valita puheenjohtajaksi, eroan Keskustasta ja vedän Kansalaispuolueen eduskuntavaalikampanjaa.

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina, että Keskustan piirijohtajat antavat vahvan tuen Juha Sipilän jatkokaudelle puolueen puheenjohtajana. Lehti soitti puolueen kaikkien 20 piirin puheenjohtajille presidentinvaalien jälkeen.

Keskustan nykyinen puheenjohtaja Sipilä haluaa jatkaa tehtävässään. Sipilä sanoi vaali-iltana sunnuntaina saaneensa puolueen kenttäväeltä kannustusta jatkaa puheenjohtajana. Varsinaista ilmoitusta jatkohalusta odotetaan huhtikuun puoluevaltuustossa. Aiemmin Sipilä oli todennut, että Matti Vanhasen menestys presidentinvaaleissa voi vaikuttaa kenttäväen Sipilälle antamaan tukeen ja siten jatkomahdollisuuksiin puheenjohtajana.

Presidentinvaaleissa valitsijayhdistyksen ehdokkaana ollut Väyrynen on aiemmin kertonut palaavansa europarlamentista eduskuntaan jo ennen seuraavia eduskuntavaaleja, jos ei tule valituksi presidentiksi.

Väyrynen on tällä viikolla osallistunut vaalikampanjan aiheuttaman tauon jälkeen jälleen europarlamentin työhön. Parlamenttiryhmät ovat valmistelleet kantojaan unionin rahoituskehykseen ja vaalijärjestelmään. Ison-Britannian lähtö EU:sta vaikuttaa molempiin asioihin. Väyrynen haluaa pitää kiinni siitä, että Ison-Britannian lähtö ei saa nostaa muiden jäsenmaiden rahoitusosuutta. Ylikansallisista vaalilistoista hän ei innostu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic