Uutiset

Sipulikanavan ylläpitäjä kertoi oikeudelle halunneensa sivustosta teknisen haasteen

Anonyymissä Tor-verkossa Sipulikanavaa pyörittänyttä uhkaa seitsemän vuoden vankeusrangaistus huumausainerikoksista, koska sivuston Tori-osiolla oli paljon osto- ja myynti-ilmoituksia. Syytetyn kuuleminen pidettiin tiistaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.
Sipulikanavan perustajaa kuultiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa useiden tuntien ajan. Miestä syytetään törkeästä huumausainerikoksesta. Kuva: Joel Maisalmi

Sipulikanavan perustaja kertoi tiistaina oikeudessa perustaneensa sivuston ennen kaikkea anonyymiksi keskustelupaikaksi ja siksi, että se olisi hänelle tekninen haaste.

Tarkoituksena ei hänen mukaansa ollut ylläpitää huumekauppaa. Hän kiisti oikeudessa, että hänellä olisi mitään tekemistä muiden toteuttamien huumekauppojen kanssa, jos niitä Sipulikanavan Tori-osion ilmoitusten avulla sovittiin.

Syyttäjä on vantaalaismiehen kanssa kuitenkin toista mieltä. Syyttäjä Anna-Riikka Ruuth vaatii anonyymissä Tor-verkossa Sipulikanavaa pyörittäneelle miehelle vähintään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta tai vaihtoehtoisesti avunannosta lukuisiin törkeisiin ja perusmuotoisiin huumausainerikoksiin sivuston Tori-osiolla olleiden huumeiden osto- ja myynti-ilmoitusten vuoksi.

Syyttäjä katsoo pääsyytteessä, että mies on osallistunut suurten huumemäärien välittämiseen Sipulikanavan Tori-osiolla. Syytetty kiistää syytteet. Kyseessä on Suomessa ensimmäinen kerta, kun verkkosivuston pyörittäjää syytetään sellaisen sivuston ylläpitämisestä, jota epäillään käytetyn laittoman tavaran myyntiin.

Vantaalaismiehen kuuleminen pidettiin tiistaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Sipulikanava toimi vuodesta 2014 aina loka-marraskuun vaihteeseen saakka 2017, kun tulli ja poliisi tekivät kotietsinnän syytetyn kotiin ja sulkivat palvelun ja takavarikoivat hänen kotoaan löytyneet Sipulikanavan palvelimet.

Syytetty: Aikapula pakotti keskittymään

Useita tuntejakestäneessä kuulemisessa nousi esiin, minkä vuoksi mies salli huumeiden osto- ja myynti-ilmoitusten julkaisun pyörittämällään sivulla.

Syytetty kertoi paitsi oman asianajajansa kuulustelussa että myöhemmin syyttäjän vastakuulustelussa, että hän päätti jättää Tori-osion pääosin moderoimatta ja keskittyä pelkästään sivuston muihin osioihin.

Syynä tähän oli hänen mukaansa aikapula. Syytetty kertoi oikeudessa, että Sipulikanavan moderointi kesti useita tunteja päivässä.

Hän kertoi kuitenkin poistaneensa viestejä Tori-osiosta, jos niitä muut käyttäjät sivuston kautta erikseen vaativat.

Syyttäjä nosti vastakuulustelussa esiin esitutkinnan perusteelta tilanteita, joissa syyttäjä oli muuttanut Tori-osion rakennetta ja kokonaisuutta. Miehen mukaan pääosin muutoksissa oli kyse siitä, että muutokset helpottivat koko sivuston seurantaa.

– Se olisi lisännyt moderointini tarvetta monin verroin, jos ne [ilmoitukset] olisivat menneet muiden keskustelujen joukkoon, hän sanoi.

”Vain anonyymejä viestejä”

Oikeudenkäynnin yksi kysymys on se, mikä rooli Sipulikanavan Tori-osiolla oli huumekaupoissa. Syytteen mukaan mies on ilmoitusten sallimisella myötävaikuttanut huumekauppojen syntyyn.

Mies on puolustautunut sillä, ettei mitään varsinaisia kauppoja ole voinut tehdä Sipulikanavan kautta, ainakaan järkevästi. Tämä johtui siitä, ettei sivuston kautta voinut lähettää anonyymejä yksityisviestejä, vaan kaikki viestit olivat julkisesti kaikkien nähtävillä.

Hänestä sivusto ei ollut myöskään luotettava paikka huumeiden välitykseen, eikä ilmoituksiin tai myyjien arvioihin voinut luottaa.

– Ne olivat vain anonyymejä viestejä netissä, syytetty sanoi.

Vertailua käytiinkin oikeudessa paljon Tor-verkossa toimivaan Silkkitie-kauppaan, jossa huumeita ostetaan ja myydään paljon.

Sipulikanava-oikeudenkäynti päättyy tällä viikolla. Loppuviikon aikana jutussa kuullaan vielä todistajia, ja perjantaina on määrä käydä sekä syyttäjän että puolustuksen loppulausunnot.

Uusimmat

Fingerpori

comic