Uutiset

Sirpa Pietikäinen uusista tiedusteluvaltuustoiveista: Kiire päätösten tekemiseen on huolestuttavaa

Harkita pitäisi rauhassa ja ajan kanssa, jos perustuslakia halutaan lähteä muuttamaan. Näin arvioi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) valmisteilla olevasta tiedustelulainsäädännöstä Lännen Medialle perjantaina.

-Perusoikeuksilla ja perustuslailla on erityinen rooli siksi, ettei haluta, että ne ovat poliittisten hetkellisten ilmiöiden tai suhdanteiden varassa, Pietikäinen kuvailee.

Hallitus pyrkii saamaan eduskunnan päätettäväksi kesällä lausuntokierrokselta saapuneet uudet tiedustelulait, ja lakipakettia varten pitäisi mietintöjen mukaan muuttaa myös Suomen perustuslakia. Perustuslakia pitäisi rukata muun muassa yksityisyydensuojan osalta.

-Kannattaa miettiä, minkälaisen tosiasiallisen hyödyn se (tiedustelulainsäädäntö) tuo parantuneeseen terrorismin valvontaan. Itse uskon, että suurempi teho saadaan lisäämällä resursseja yksittäisten tapausten ja vihjeiden tutkimiseen, Pietikäinen toteaa.

Tiedustelulakiesitykset oli alun perin määrä saada syksyllä eduskuntaan, mutta STT kertoi perjantaina, että kokonaisuus saatetaan jättää eduskunnalle ensi vuonna.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi jo keväällä toivovansa, että vaadittu perustuslain muutos voitaisiin tehdä nopeutetussa menettelyssä.

Menettely vaatisi taakseen viisi kuudesosaa eduskunnasta, mutta silloin perustuslain muutos astuisi jo tällä vaalikaudella voimaan.

Normaalissa menettelyssä perustuslain muuttaminen vaatisi kahden eduskunnan hyväksynnän. Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on ilmoittanut LM:lle (5.9.), että hän aikoo esittää käsittelylle nopeutettua käsittelyä.

Uusi toimikunta EU:ssa

Euroopan parlamentinon määrä ensi viikolla äänestää jäsenet uuteen erityisvaliokuntaan, jonka tehtävänä on käsitellä terrorismin torjuntaa Euroopassa ja laatia sitä varten uusia suosituksia. Pietikäinen ei ole osallistumassa valiokuntatyöhön mutta hän muistuttaa, että Suomessa poliisille voitaisiin tarvittaessa säätää lisävaltuuksia tiedonkeruuseen myös määräaikaisella poikkeuslainsäädännöllä.

Näin voisi toimia, jos vaikka suojelupoliisi katsoisi terroriuhkan kasvavan Suomessa entisestään.

-Poikkeuslaki, kun ollaan demokratiassa, ei voi olla 30 vuotta voimassa, mutta se voi olla riittävän pitkän aikaa voimassa, Pietikäinen sanoo.

Alkuviikosta poikkeuslainsäädännön mahdollisuuden esitti myös kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin
blogikirjoituksessaan. Risikko on ilmoittanut (LM 5.9.), ettei hän kannata poikkeuslainsäädäntöä.

Eduskuntaryhmät kokoontuivat

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) kutsui tänään eduskuntaryhmien johtajat koolle käsittelemään tiedustelulakipakettia, ja tämän kokouksen seurauksena paketin käsittelyaikataulua viivytettiin.

Alkuviikosta opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajat eivät osanneet vielä sanoa tarkkaa kantaansa lakien nopeutettuun käsittelyyn, koska ryhmät odottavat hallituksen esitystä.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala ilmoitti perjantaina suhtautuvansa nopeutettuun menettelyyn varauksella. Hän toivoo, että viranomaiset keskittäisivät voimavarojaan myös saamiensa terrorismivihjeiden tutkimiseen.

-Tämä on kysymys, joka ratkaisee sen, pysyykö meidän yhteiskuntamme avoimena vai meneekö se siihen, että jokaisen kansalaisen osallisuutta terrorismiin aletaan tutkia, sanoo Hautala.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic