Uutiset

Sisällissodan ravistelemassa Jemenissä vihdoin aihetta toiveikkuuteen

Huthi-kapinalliset valmiit tulitaukoon, mikäli Saudi-Arabian johtama liittouma valmis samaan. Liittouma oli tätä ennen lopettanut hyökkäyksensä keskeiseen satamakaupunkiin. YK kutsunut osapuolet rauhanneuvotteluihin Ruotsiin.
Jemeniläinen äiti pitää aliravitun lapsensa kättä terveyskeskuksessa Sanaassa 16. marraskuuta. Noin 11 miljoonaa lasta, mikä on 80 prosenttia Jemenin lapsista, tarvitsee humanitaarista apua.

Jemenin tilanne antaa pitkästä aikaa aihetta toiveikkuuteen. Huthi-kapinalliset ilmoittivat maanantaina lopettavansa toistaiseksi lennokki- ja ohjusiskunsa Saudia-Arabiaa ja sen liittolaisia vastaan, kuten YK on toivonut.

Sunnuntaina kapinallisten johtaja Mohammed Ali al-Houthi ilmoitti liikkeen olevan valmis tulitaukoon, mikäli Saudi-Arabian johtama liittouma on valmis samaan. Tätä ennen liittouma oli lopettanut hyökkäyksensä Jemenin keskeiseen satamakaupunkiin Hodeidaan.

Jemenin katkeran sisällissodan osapuolet ovat olleet kansainvälisen painostuksen kohteina sodan lopettamiseksi. Sodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä ja maa on vakavan nälänhädän partaalla.

Osapuolet tapaavat vuoden lopulla Ruotsissa?

YK:n erityislähettiläs Martin Griffiths yrittää käynnistää rauhanneuvotteluja sen jälkeen kun edellinen kierros syyskuussa romahti siihen, että huthit eivät ilmaantuneet paikalle. Griffiths on toiveikas sen suhteen, että rauhanneuvottelut voisivat alkaa vuoden lopulla Ruotsissa.

Neuvotteluissa sovittaisiin rauhasta sekä uudesta väliaikaisesta hallituksesta.

Griffiths sanoi perjantaina YK:n turvallisuusneuvostolle, että Jemenin sodan osapuolet ovat ”vakuuttaneet lujasti” osallistuvansa rauhanneuvotteluihin. Hän lupasi henkilökohtaisesti johdattaa huthien delegaation Sanaasta Ruotsiin, mikäli näin tarvitaan.

Britannian oli määrä maanantaina esittää turvallisuusneuvostossa julkilausumaluonnoksen, jossa puhutaan tulitauosta ja humanitaarisen avun saamisesta Jemeniin.

– Olemme halukkaat jäädyttämään ja lopettamaan sotilaalliset toimet kaikilla rintamilla, jotta saavuttaisimme oikeudenmukaisen ja kunniallisen rauhan, mikäli he todella haluavat rauhaa Jemenin kansalle, sanoi al-Houthi lausunnossaan uutiskanava CNN:n mukaan.

Iran on tukenut huthi-kapinallisia siinä missä Saudi-Arabian johtaman liittouman taustalla on ollut Yhdysvallat.

Länsimaat kritisoivat Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat tarjonneet aseita ja tiedustelutietoja liittouman arabimaille. Ne ovat kuitenkin alkaneet suhtautua konfliktiin yhä varauksellisemmin sen jälkeen kun saudiarabialainen journalisti ja toisinajattelija Jamal Khashoggi surmattiin saudien konsulaatissa Istanbulissa lokakuun alussa.

Saudi-Arabian johtama koalitio on saanut osakseen kritiikkiä myös siitä, että sen iskut ovat osuneet kouluihin, toreille ja sairaaloihin surmaten satoja siviilejä. Koalitio sanoo, että siviilit eivät ole sen kohteena.

Lokakuun lopulla Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ja maan ulkoministeriö vaativat Jemenin konfliktin osapuolia sopimaan tulitauosta ”30 päivän sisällä”.

Marraskuun alkupuolella Yhdysvallat ilmoitti, että se ei enää anna tankkausapua saudikoneille, jotka tekevät ilmaiskuja Jemeniin.

Taistelut Jemenissä kiihtyivät viime viikolla satamakaupunki Hodeidan hallinnasta. Sataman kautta saadaan maahan lähes kaikki sinne suuntautuva humanitaarinen apu.

YK on kutsunut Jemeniä sotaa tämän aikakauden pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Jemenin sota

Jemenin konflikti alkoi vuoden 2015 alussa kun Iranin tukemat huthi-kapinalliset ottivat haltuunsa ison osan maan länsiosista ja pakottivat presidentti Abdrabbuh Mansour Hadin pakenemaan ulkomaille.

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja seitsemän muuta arabimaata huolestuivat Iranin vaikutusvallan lisääntymisestä alueella. Ne aloittivat hyökkäykset hutheja vastaan tarkoituksenaan palauttaa syrjäytetty hallitus valtaan.

Sodassa on kuollut yli 10 000 ihmistä, kertoo YK. Taisteluissa haavoittuneita on saman verran. Tuhannet muut siviilit ovat kuolleet estettävissä oleviin tauteihin kuten aliravitsemukseen, koleraan ja ripuliin.

YK:n mukaan Jemenissä on käynnissä tämän hetken vakavin humanitaarinen kriisi. 22 miljoonaa ihmistä – kaksi kolmasosaa Jemenin kansasta – on humanitaarisen avun varassa.

Sodan aikana Jemenin valuutan riyalin arvo on laskenut 180 prosenttia. Viimeisen vuoden aikana ruoan hinta on noussut 35 prosenttia, minkä takia 12 miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä.

Uusimmat

Fingerpori

comic