Uutiset

Sisäministeri ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta. Mykkänen käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin.

Siniset ehdotti perjantaina, että poliisiopiskelijoille palautettaisiin maksuton majoitus, ruoka ja terveydenhuolto, jotta koulutus olisi houkuttelevaa. Uudistus maksaisi noin kaksi miljoonaa euroa. Mykkänen käyttäisi rahat mieluummin lähiöpoliisien palkkaamiseen.
Kai Mykkänen (kok.) kertoi valintansa jälkeen kokoomuksen keskittyvän vastuulliseen oppositiopolitiikkaan.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on sinisten kanssa samaa mieltä siitä, että on tärkeää pitää huolta siitä, että poliisin tehtävät ovat Suomessa houkuttelevia ja niihin hakeudutaan.

Mykkäsen mukaan ei kuitenkaan ole mitenkään selvää, että maksuttoman asumisen poistuminen Tampereen poliisikoululaisilta oli huononnus, sillä tilalle tuli yleinen asumistuki. Poliisikoulu tarjoaa soluasuntoja 292 euron hintaan kuukaudessa ja opiskelijat saavat yleistä asumistukea, kuten muutkin opiskelijat.

– Nyt on myös vaihtoehtoja eli poliisiopiskelijat voivat asua muuallakin kuin soluasunnoissa.

Mykkänen kertoo keskustelleensa asiasta poliisiammattikorkeakoulun rehtorin kanssa.

– Hänen näkemyksensä oli, että siirtyminen yleisen asumistuen piiriin ei vähentänyt houkuttelevuutta alalle.

Hakijamäärät kasvussa

Mykkänen muistuttaa, että poliisikoulutuksen hakijamäärät kasvoivat rajusti tämän vuoden keväällä.

– Lähes 1500 hakijaa oli keväällä ensi vuoden kursseille, mikä on koko historian ennätys.

Sinisten poliisikansanedustajat Kari Kulmala ja Reijo Hongisto korostivat perjantaina, että vuonna 2017 poliisiammattikorkeakoulun kaikkia koulutuspaikkoja ei saatu täytettyä.

– On totta, että viime vuonna tilanne oli huolestuttava. Keväällä oli ennätyshaku ja toivotaan, että suunta jatkuu, Mykkänen toteaa.

Lähiöpoliiseja pitäisi palkata lisää

Mykkänen sanoo, että jos budjettiriihessä mietitään lisäpanostuksia poliiseille, niin hän aikoo ehdottaa poliisien palkkaamista riskilähiöihin. Näin voitaisiin ennaltaehkäistä Ruotsin kaltaista jengiytymistä. Ruotsin lähiöissä on muun muassa poltettu suuri määrä autoja viime aikoina

– Kahdella miljoonalla voitaisiin palkata parikymmentä poliisia riskilähiöihin. Kumpi on arvokkaampaa?

Siniset ehdotti myös, että Suomeen palkattaisiin lähivuosina 800 poliisia lisää. Nykyisin poliiseja on 7200 ja valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa on esitetty lisärahaa nykyisen poliisimäärän turvaamiseksi.

Mykkäsen mukaan tehtäviä varmasti löytyisi 800 uudelle poliisille, mutta poliisien määrän kohottaminen kymmenellä prosentilla ei näytä mahdolliselta. Silloin puhuttaisiin yli 50 miljoonan euron tasokorotuksesta vuosimenoihin.

– On vaikea nähdä, että 800 poliisin lisääminen muutamassa vuodessa olisi mahdollista, kun velkaakin edelleen otetaan tänä vuonna.

Uusimmat

Fingerpori

comic