Uutiset

Sisäministeri Kai Mykkänen pakkopalautusta estäneestä: Arveluttavaa protestoida tietämättä yksityiskohtia

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kummaksuu vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen toimintaa tiistaisella Finnairin lennolla.

Pennanen yritti estää lennolla olleen ulkomaalaisen pakkopalautuksen.

Mykkänen pitää arveluttavana sitä, että Pennanen teki protestinsa, vaikka hän ei tiennyt tapauksen yksityiskohtia.

-Noin neljä viidestä pakkopalautuksesta on muiden kuin turvapaikanhakijoiden palautuksia. Jäi mietityttämään, vastustaako Pennanen yleisesti kaikkia palautuksia, kun hän ei ilmeisesti tiennyt tiistaisen henkilön tilanteesta.

Mykkäsen mielestä ihminen asettaa itselleen suuren vastuun, jos lähtee arvioimaan yksittäisen palautuksen oikeudellisuutta ilman tarkempaa tietoa.

-Siinä heittää turvapaikkamenettelyn kriteerit romukoppaan

Berliiniin matkalla ollut Pennanen osui tiistaina palautettavan kanssa samalle lennolle sattumalta. Pennanen ei suostunut istumaan paikalleen, minkä seurauksena kone ei voinut nousta.

Lopulta pakkopalautettavaa saattamassa olleet poliisit poistivat Pennasen koneesta.

Pennanen kuvasi tapahtuman ja jakoi videon Facebook-sivuillaan. Videon on nähnyt jo lähes 300 000 ihmistä.

Mykkänen: huomioitava haitta ulkopuolisille

Mykkänen sanoo, ettei hän tuomitse kansalaistottelemattomuutta yleisesti. Sille on hänen mielestä paikkansa, kun se tehdään ”oikeassa mittakaavassa”.

Samalla se edellyttää Mykkäsen mukaan huolellista harkintaa siitä, minkälaista haittaa aiheuttaa ulkopuolisille.

-Lennolla pienikin häiriö voi aiheuttaa muille matkustajille merkittävää haittaa tai sotkea koko lentokentän aikatauluja.

Mykkänen ei halua arvioida Pennasen teon hyväksyttävyyttä, koska poliisi on kertonut aloittavansa Pennasen teosta rikostutkinnan.

-En halua ryhtyä oikeusistuimeksi, Mykkänen sanoo.

Vihreiden Aalto vaatii palautusten keskeyttämistä

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kehui Pennasen tekoa rohkeaksi ja sanoi, että pakkopalautukset pitää keskeyttää.

-Vaadin, että pakkopalautukset on väliaikaisesti keskeytettävä, kunnes on varmaa, että turvapaikkaprosessi takaa hakijoiden oikeusturvan sekä perus- ja ihmisoikeudet. Nyt näin ei ole, Aalto kirjoitti pikaviestipalvelu Twitterissä.

Sisäministeri Mykkänen sanoo pitävänsä vaatimusta suhteettomana.

-Meillä on ratkaistu 44 000 turvapaikkahakemusta kolmessa vuodessa ja niistä hyvin harvaan kohdistuu epäilyjä siitä, että kuulemisessa olisi ollut ongelmia.

-Jos vaatii palautusten keskeyttämistä, pitäisi kantaa myös vastuu siitä, että Suomeen jäisi paljon ihmisiä laittomasti ilman oleskelulupaa.

Pennanen kritisoi juristin puuttumista

Protestin lentokoneessa tehnyt Pennanen kritisoi Lännen Median haastattelussa erityisesti sitä, että turvapaikanhakijat eivät saa turvapaikkapuhutteluun juristia mukaan.

Se saattaa Pennasen mukaan johtaa koko turvapaikkaprosessin epäonnistumiseen.

Mykkäsen mukaan useimmissa maissa turvapaikkapuhuttelussa ei ole juristia mukana.

Hän pitää tärkeämpänä alkukeskustelua, missä turvapaikanhakijalle selostetaan tämän oikeudet ja kartoitetaan, onko hakija erityisen haavoittuvassa asemassa.

-Esimerkiksi alaikäisille juristi tulee mukaan, Mykkänen sanoo.

Maahanmuuttoviraston kesäkuussa tekemän sisäisen selvityksen mukaan turvapaikanhakijoiden oikeusturva toteutuu Suomessa hyvin, Mykkänen sanoo.

Selvityksessä löydettiin joitakin kehitysehdotuksia esimerkiksi tulkkauksessa. Nyt Migri panostaa Mykkäsen mukaan niiden kehittämiseen.

Lisäksi Mykkänen korostaa sitä, että kielteisen päätöksen saanut voi valittaa hallinto-oikeuteen ja tehdä uuden turvapaikkahakemuksen.

-Jos kielteinen päätös pysyy kuitenkin kaikkien vaiheiden jälkeen voimassa, on henkilö voitava käännyttää Suomesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic