Uutiset

Sisäministeri Maria Ohisalo ei halua riisua suomalaisilta kansalaisoikeuksia edes Isis-leirien tapauksessa – "Suomalaista oikeusvaltioita ei pitäisi lähteä murentamaan"

Sisäministeri pitää yhä syrjäytymistä Suomen sisäisen turvallisuuden suurimpana uhkana. Näkemys perustuu hänen mukaansa ministeriön omiin analyysien usean vuoden ajalta.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esitteli hallitusohjelmaa omilla kotikulmillaan Itä-Helsingissä. Kuva: Jenni Gästgivar
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esitteli hallitusohjelmaa omilla kotikulmillaan Itä-Helsingissä. Kuva: Jenni Gästgivar

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) puolusti yleisötilaisuudessa oikeusvaltioperiaatetta liittyen Isis-leirillä olevien suomalaisten mahdolliseen auttamiseen.

Yle uutisoi toukokuussa, että Koillis-Syyriassa sijaitsevalla Al-Holin leirillä on 11 suomalaista naista ja 33 lasta. Ohisalo toisti keskiviikkoiltana aiemman kantansa, että näillä henkilöillä on Suomen kansalaisina oikeus palata halutessaan Suomeen.

– Olemmeko turvallisuuden nimissä rajoittamassa perusoikeuksia? Tämä on mielenkiintoinen kysymys, jossa vaikka terrorismin uhka haastaa länsimaisia liberaaleja ja vakaita yhteiskuntia.

Ohisalo piti haastavana sitä, miten sovitetaan yhteen turvallisuuden ja ihmisoikeuksien vaatimukset. Siitä huolimatta hänen mielestään ihmisoikeuksista ei tule tinkiä turvallisuuden nimissä.

– Missään kohtaa suomalaista oikeusvaltioita ei pitäisi lähteä murentamaan. Jos lähdemme sille tielle, meillä ei ole mitään mahdollisuutta palata takaisin.

Erityisesti hän puolusti varsinkin leirillä olevien lapsien oikeuksia. Ruotsi ja Norja ovat hakeneet leiriltä orpolapsia.

Suomella ei toistaiseksi ole virallista kantaa siihen, kuinka Suomi valtiona suhtautuu leireillä oleviin ihmisiin. Tiedossa ei ole edes vielä se, missä vaiheessa tällainen päätös mahdollisesti tehdään.

Puolusti syrjäytymistä turvallisuusteemana

Ohisalo kommentoi asiaa Itäkeskuksen kirjastossa Helsingissä. Sisäministeri esiintyi kirjastolla osana Rinteen hallituksen kirjastokiertuetta. Kiertueella uudet ministerit esittelevät hallitusohjelmaa eri puolilla Suomea ja vastaavat siihen liittyen kansalaisten esittämiin kysymyksiin.

Kirjastoon oli saapunut kymmeniä kansalaisia kuuntelemaan ministeriä. Tilaan oli varattu joitain kymmeniä paikkoja, jotka täyttyivät hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua.

Tilaisuudessa usein toistuvana teemana esiintyi syrjäytyminen. Ministeriltä esitettiin kysymyksiä liittyen muun muassa nuorten syrjäytymiseen, oppivelvollisuuden laajentamiseen ja rahapeliautomaattien sijoittamiseen sosioekonomisesti heikossa asemassa oleville alueille. Ministeri myös toi useasti esille oman taustansa köyhyystutkijana.

Teemaan liittyen Ohisalo puolusti aiempaa kantaansa siitä, jonka mukaan Suomen sisäisen turvallisuuden suurin uhka on syrjäytyminen. Näkökannan hän kertoo saaneensa sisäministeriön omista asiantuntijalausunnoista.

– Tutkijan aikoina minulle tuli aika monesti vastaan sisäministeriön erilaiset raportit siitä, mikä on Suomessa sisäisen turvallisuuden uhka. Se on aina ollut syrjäytyminen, monta vuotta.

Uusimmat

Fingerpori

comic