Uutiset

Sisäministeri Mykkänen lopettaisi EU:n muovijätteen viennin - "Viemällä muovijätettä olemme osa maailman valtamerien muoviongelmaa"

Sen jälkeen kun Kiina alkuvuodesta kielsi muovijätteen tuonnin, muovia ohjautuu Euroopasta muihin Aasian maihin. Greenpeacen mukaan esimerkiksi Indonesia, Thaimaa, Vietnam ja Malesia ottavat vastaan kasvavia muovijätemääriä. Kuva: FULLY HANDOKO

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) vaatii tiedotteessaan, että EU:n on lopetettava muovijätteen vieminen EU:n ulkopuolelle.

EU-maat tuottavat yhteensä 25 miljoonaa tonnia muovijätettä vuodessa. Vain alle kolmasosa kierrätetään, vajaa 40 prosenttia poltetaan ja vajaa kolmannes päätyy kaatopaikoille.

Erilliskerättyä muovijätettä kertyi 8,4 miljoonaa tonnia. Noin viidennes vietiin EU-alueelta viime vuonna yksistään Kiinaan. Kiina kielsi muovijätteen tuonnin EU:sta tämän vuoden alussa.

– EU:n on hoidettava muoviroskansa itse ja lopetettava jätemuovin vienti unionin ulkopuolelle. Ei ole ekologisesti, eettisesti eikä taloudellisesti kestävää, että EU jatkaa muovijätteen vientiä unionin ulkopuolelle, omien silmien ulottumattomiin. Viemällä muovijätettä olemme osa maailman valtamerien muoviongelmaa, Mykkänen sanoo tiedotteessaan.

Sen jälkeen kun Kiina alkuvuodesta asetti tuontikiellon, eurooppalaiset muovijätevirrat on löytäneet uusia kohdemaita unionin ulkopuolelta.

Suuria vientimaita tällä hetkellä ovat esimerkiksi Malesia, Vietnam ja Turkki. Jätemuovia ohjautunee myös EU:n niihin jäsenmaihin, joissa saa siirtymäajan puitteissa viedä jätettä kaatopaikoille hyvin vapaasti vielä tulevina vuosina.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti