Uutiset

Sisäministeri Ohisalo ei puhu Välimeren alueen turvapaikanhakijoiden määrän kasvattamisesta – Uudet avunpyynnöt käsitellään hallituksessa erikseen, jos Kreikka sellaisia esittää

Sisäministeri Maria Ohisalo on myös vihreiden puheenjohtaja. Vihreiden puoluekokous järjestetään viikonloppuna etäkokouksena. Kuva: Arttu Laitala
Sisäministeri Maria Ohisalo on myös vihreiden puheenjohtaja. Vihreiden puoluekokous järjestetään viikonloppuna etäkokouksena. Kuva: Arttu Laitala

EU:n puheenjohtajamaa Saksa aikoo ottaa vastaan yli 1 500 Välimeren siirtolaista ja se on kehottanut myös muita EU-maita vastaanottamaan turvapaikanhakijoita tulipalossa tuhoutuneelta Morian leiriltä.

Suomi ei ole ainakaan toistaiseksi kasvattamassa Välimeren alueelta siirrettävien turvapaikanhakijoiden määrää.

– 11 alaikäisen vastaanotto oli vastaus Kreikan EU-maille suunnattuun avunpyyntöön noin 400 yksintulleen alaikäisen vastaanottamisesta. Jos Kreikasta tulee uusia avunpyyntöjä esimerkiksi yksintulleiden alaikäisten vastaanottamiseen, nämä pyynnöt käsitellään hallituksessa erikseen, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo Suomen menettelytavasta sähköpostiviestissä.

Hän on tyytyväinen siihen, että Suomi pystyi reagoimaan nopeasti ja päättämään viime viikolla 11 alaikäisen turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Morian leiriltä.

– Tulipalon hävittämällä Morian leirillä on käynnissä inhimillinen katastrofi. Halusimme tässä akuutissa tilanteessa toimia mahdollisimman nopeasti. Onneksi tämä oli mahdollista olemassa olevien linjausten puitteissa, Ohisalo sanoo.

Helmikuussa Suomi päätti vastaanottaa yhteensä 175 hädänalaisessa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Morian leiriltä tulevat 11 henkilöä sisältyvät tähän 175 henkilön päätökseen.

Kreikka on pyytänyt Morian akuuttiin hätään myös materiaaliapua ja Suomi on sitä toimittanut.

Toive tytöistä ei toteudu vieläkään

Ohisalon mukaan on tärkeää, että Suomi auttaa kaikkein hädänalaisimpia ja haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä.

– Tätä osaltaan teemme nostamalla pakolaiskiintiön 1050:een sekä aiemmalla 175 turvapaikanhakijan siirron päätöksellä.

Suomeen on Maahanmuuttoviraston tietojen mukaan siirretty 88 henkilöä Välimeren alueen 175 henkilön kiintiöstä (LM 18.9.) . Valtaosa heistä on Kreikasta tulleita alaikäisiä poikia.

Suomi on toivonut aiempaa enemmän tyttöjä Suomeen tuleviin turvapaikanhakijoihin. Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö on todennut, että Suomen pitäisi auttaa etenkin pieniä lapsia ja tyttöjä.

Ohisalo tähdentää sitä, että EU:hun saataisiin luotua oikeudenmukainen ja kestävä vastuunjakojärjestelmä, jotta Morian kaltaiset inhimilliset katastrofit eivät toistuisi.

– Tämä on myös ulkorajavaltiona Suomen etu.

Uusimmat

Fingerpori

comic