Uutiset

Sisäministeri Orpo: Iskua osattiin pelätä

 

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että terrori-iskuilla Brysseliin halutaan selvästi horjuttaa eurooppalaista järjestelmää. Bryssel on Euroopan unionin pääkaupunki, joten isku osui Orpon mukaan syvälle Euroopan sydämeen.

– Valitettavasti ne kaikki, jotka tekevät työtä terrorismin torjunnan kanssa, ovat osanneet pelätä tätä, Orpo toteaa.

Sisäministeri itse sanoo olevansa järkyttynyt ja surullinen iskuista ja lähettää pahoittelut uhrien omaisille.

Suomessa on Orpon mukaan heti iskujen tultua julki tehostettu valvontaa lentokentillä. Suojelupoliisi on heti ensi hetkestä lähtien perustanut iskuihin liittyvän operaation ja ollut tiiviisti yhteydessä Eurooppaan.

– Suojelupoliisilla on tuoretta kokemusta Pariisin iskuista. Myös Suomeen tulee tarkistuspyyntöjä. Suojelupoliisilla on tätä varten verkosto ja välineet.

Suojelupoliisin arvion mukaan terrorismin uhkataso ei ole Suomessa kohonnut.

Orpon tietoon ei ole toistaiseksi tullut, että iskuissa olisi suomalaisuhreja. Mahdollisuus on kuitenkin olemassa, sillä Brysselissä on paljon suomalaisia virkamiehiä, etujärjestöjen ihmisiä ja heidän perheitään.

Sisäministeri arvioi, että Brysselin iskut tulevat aiheuttamaan lisää turvatoimia lentokentillä. Iskut tapahtuivat lähtöselvityshallissa.

– Joillakin kentillä läpivalaistaan matkatavaroita jo kenttien ovilla. Ehkä tätä ryhdytään nyt miettimään laajasti.

Orpo arvioi, että Euroopan unionin sisäministerit kokoontuvat ensi viikolla ylimääräiseen kokoukseen keskustelemaan terrorismin torjunnasta.

– Kokous pitää järjestää ja Brysseliin pitää myös mennä. Pelolle ei saa antaa periksi, Orpo täsmentää.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja sisäministeri Petteri Orpo ovat pitäneet tiiviisti yhteyttä tiistaina. Orpon mukaan hallituksella on valmius lisätoimiin, jos sellaisia tarvitaan. Hallituksen kokoontumisella ei Orpon mukaan tässä vaiheessa ollut tarvetta, koska yhteyttä voidaan pitää muutenkin.

Kirsi Turkki Lännen Media

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti