Uutiset Hämeenlinna

Sisäministeriö esittää lisäystä poliisien määrään jo nyt – Ministeri Ohisalo: Lähivuosina voisi jo hallitusohjelman tavoitekin ylittyä

Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan poliiseja voisi kohdistaa esimerkiksi rikoksia ennalta ehkäisevään työhön ja rikostutkintaan. "Yhteiskunta, jossa viranomaisiin ei luoteta, on yhteiskunta, jossa ihmiset eivät myöskään luota toisiinsa", hän totesi puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa.
Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puhui muun muassa yhteiskuntarauhan puolesta vihreiden kesäkokouksessa Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puhui muun muassa yhteiskuntarauhan puolesta vihreiden kesäkokouksessa Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

Uusien poliisien palkkaamismäärät voivat ylittää hallitusohjelman tavoitetason, jos sisäministeriön budjettiesityksessä toivottu poliisien lisärahoitus menee läpi.

Näin arvioi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) keskiviikkona medialle vihreiden kesäkokouksessa Aulangolla.

Keskustelu poliisien määrän lisäämisestä nousi esiin varsinkin viikonlopun poliisiammuskelujen jälkeen. Kaikkiaan kolme poliisia loukkaantui kahdessa eri ammuskelussa, yksi Jyväskylässä ja kaksi Porvoossa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että tällä hallituskaudella poliisien määrä nostetaan kolmellasadalla niin, että poliisien määrä nousee 7 500:een.

Ohisalon mukaan tavoitteena on lisätä poliisien määrää vuosittain.

– Jopa itse 7500:n [poliisin] yli on mahdollista, jos nyt päästään jo tässä budjetissa toteuttamaan tämä, Ohisalo kertoi.

Sisäministeriön esityksessä ehdotetaan 7,5 miljoonan euron lisämäärärahaa, jolla saisi palkattua noin 80 poliisia lisää.

Ohisalo kertoo aikovansa kuunnella tarkasti, miten lisäykset pitäisi suunnata poliisihallinnon sisällä. Lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten tutkinnan ja muun tutkinnan lisäksi voimavaroja voisi hänestä suunnata myös rikoksia ennaltaehkäisevään työhön.

Ohisalo toivoo, että poliisien määrää voitaisiin lisätä myös ensi hallituskaudella.

Ohisalo: Oikeusvaltiota puolustettava

Ohisalo totesi vihreiden eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hämeenlinnassa pitämässään puheenvuorossa, että Suomen oikeusvaltio on hyvällä tolalla, mutta se vaatii hänen mukaansa jatkuvasti töitä.

– Pelkästään some-keskusteluja katsomalla huomataan, että oikeusvaltiota on tässäkin maassa jatkuvasti puolustettava, sanoi Ohisalo.

Hänen mukaansa vihan ehkäisy yhteiskunnassa osaltaan myös ennaltaehkäisee rikollisuutta.

Keskiviikkona Ohisalo myös palasi viikonlopun tapahtumiin ja kiitti poliiseja toiminnastaan Porvoon ammuskelun kiinniotossa ja tutkinnassa.

Ohisalon mukaan ”työ yhteiskuntarauhan ylläpitämiseksi on jatkumo.”

– Yhteiskunta, jossa viranomaisiin ei luoteta, on yhteiskunta, jossa ihmiset eivät myöskään luota toisiinsa, Ohisalo totesi.

Porvoon poliisiammuskeluista epäillään kahta miestä murhan yrityksestä. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsittelee heidän vangitsemistaan torstaina.

Vihreät haluaa hillitä lajikatoa

Vihreiden eduskuntaryhmä kokousti Hämeenlinnassa keskiviikkona ja samalla valmistautui politiikan syksyyn. Moni puolueen kansanedustajista korosti ympäristönsuojelun merkitystä puheenvuoroissaan.

Vihreä eduskuntaryhmä haluaakin Suomen sitoutuvan siihen, että maan luonnon monimuotoisuuden hupeneminen saadaan pysäytettyä vuoteen 2030 mennessä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari totesi puheenvuorossaan, että Suomi on epäonnistunut tavoitteessaan saada lajikato pysäytettyä. Suomi on pyrkinyt pysäyttämään lajikadon vuoteen 2020 mennessä mutta epäonnistunut siinä.

Vihreiden eduskuntaryhmä vaatii entistä suurempia toimia luonnon monimuotoisuuden torjuntaan.

– Luonnon monimuotoisuuden hupeneminen ei ole jotain, mikä tapahtuu jossain muualla, totesi Kari.

Hänen mukaansa kehitys on mahdollista pysäyttää tulevien vuosien aikana, ja Kari nosti esiin hallitusneuvotteluissa sovittu lisärahoitus ympäristönsuojeluun.

Ympäristönsuojelurahoja on esitetty lisättäväksi myös ensi vuoden budjettiesityksessä.

Juttua päivitetty 28.8.2019 kello 15.20: Lisätty Ohisalon kommentit poliisien määrän lisäyksestä, kieliasua muutettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic