Uutiset

Sisäministeriön kansallinen riskiarvio: Vakavin turvallisuusuhka Suomelle on sota

Energiaviraston tuoreen raportin mukaan tariffeja ollaan ohjaamassa kohti rakennetta, joka huomioi asiakkaan energian kulutuksen lisäksi suurimman tuntitehon tietyllä ajanjaksolla. Esimerkiksi kuukauden suurimmalla yksittäisellä tunnin energiamäärällä olisi osavaikutus siirtohintaan. Kuva: Satumaari Ventelä

Vakavin suomalaisten turvallisuutta uhkaava äkillinen tapahtuma on sota. Myös kyberhyökkäykset voisivat olla vakavuudeltaan ja vaikutuksiltaan rinnastettavissa aseelliseen hyökkäykseen.

Toiseksi pahimman turvallisuusuhan Suomelle aiheuttaa viestintäverkkojen ja -palveluiden vakavat häiriöt. Kolmanneksi vakavin uhka yhteiskunnan elintärkeille toiminnoille on ydinvoimalaonnettomuus.

Nämä kolme riskiä uhkaavat toteutuessaan laaja-alaisimmin Suomen kansallista turvallisuutta, kertoo sisäministeriön tuore kansallinen riskiarvio.

Vaikka kärkikolmikon vaikutukset suomalaisen yhteiskunnan toimintaan olisivat pahimmillaan murskaavat, kovin todennäköisinä tapahtumina niitä ei riskiarviossa nähdä.

– Kaikkein todennäköisimpiä riskejä ovat esimerkiksi sähkönsaantiin liittyvät, esimerkiksi myrskyistä johtuvat häiriötilat, kertoo ohjaus- ja kehittämisjohtaja Taito Vainio sisäministeriöstä.

Sähkönsaannin suurhäiriö onkin listattu neljänneksi vakavimmaksi turvallisuusuhaksi. Mittavan sähkökatkon voisi aiheuttaa esimerkiksi myrsky, laaja tekninen häiriö tai ihmisen toiminta.

Sisäministeriö julkaisi toista kertaa EU-lainsäädännön edellyttämän Suomen kansallisen riskiarvion. Edellinen riskiarvio julkaistiin vuonna 2015.

Riskiarvio on tarkoitus julkaista jatkossa kolmen vuoden välein.

Riskiarvioon on listattu yhteensä 20 äkillisen tapahtuman aiheuttamaa turvallisuusuhkaa, joihin viranomaiset ovat varautuneet.

Kyseiset tapahtumat on arvioitu aiheuttavan eritasoisia häiriöitä esimerkiksi yhteiskunnan johtamiseen, kansainväliseen toimintaan, Suomen puolustuskykyyn sekä talouteen ja infrastruktuuriin.

Kasvussa olevia riskejä ovat esimerkiksi poliittinen, taloudellinen ja sotilaallinen painostus sekä informaatiovaikuttaminen. Kasvavaa uhkaa aiheuttavat myös laajamittainen maahantulo, vesihuollon häiriöt, elintarvikehuollon häiriöt, suuret merelliset monialaonnettomuudet, mikrobilääkeresistenssi ja helposti leviävät vakavat eläintaudit.

Terrorismin, isojen väkijoukkojen väkivaltainen liikehdinnän, rahoitusjärjestelmien häiriön ja laajalle leviävän tartuntatautiepidemian todennäköisyys on riskiarvion mukaan pysynyt ennallaan.

– Vaikka ilmastonmuutos tapahtuu hitaasti, se tapahtuu koko ajan. Tämä tarkoittaa, että ääri-ilmiöt lisääntyvät koko ajan ja näihin joudutaan varautumaan, Vainio kuvailee.

– Näitä on jo nähty, esimerkiksi erilaisia myrskyilmiöitä. Viime kesänä oli isoja metsäpaloja, onneksi ei kuitenkaan yhtä pahoja kuin Ruotsissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic