Uutiset

Siviilien evakuointi Isisin viimeiseltä alueelta jatkuu – Kalifaattia puolustavat enää karskeimmat sotilaat

Siviilien evakuointi on ehtona viimeisen Isisin hallitseman alueen valtaamiselle.
Kuorma-autot ovat lähiviikkoina kuljettaneet siviilejä pois Baghouzin kaupungista. Joidenkin Isis-taistelijoiden epäillään yrittävän kaupungista pois heidän mukanaan. Kuva: EPA/MURTAJA LATEEF

Kuorma-autoittain siviilejä kuljetettiin perjantaiaamuna pois Baghouzin kaupungista, joka on viimeinen terroristijärjestö Isisin hallitsema alue Lähi-idässä.

Siviilien evakuointia on jatkettu pitkin helmikuuta, sillä se on ehtona kaupungin valtaamiselle, kertoi Syyrian demokraattisten voimien (SDF) tiedottaja Mustafa Bali uutistoimisto Reutersille.

– Jos onnistumme kaikkien siviilien evakuoinnissa, päätämme hetkenä minä hyvänsä Baghouziin hyökkäämisestä tai terroristin pakottautumisesta antautumaan, Bali sanoi.

Balin mukaan kaupunkiin jäi aamun evakuoinnin jälkeen yhä ainakin 3 000 siviiliä. Heidän poiskuljettamistaan tullaan yrittämään myöhemmin uudelleen.

Helmikuun aikana alueelta on evakuoitu kymmeniätuhansia siviilejä.

Isis-taistelijat pyrkivät painumaan maan alle

SDF on ajanut Isisin ahtaalle länsimaisten liittolaistensa Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan tuella. Baghouzin kaupunki sijaitsee Irakin rajalla Itä-Syyriassa Eufrat-joen rannalla.

Kaupungissa on jäljellä enää terroristijärjestön karskeimmat taistelijat, SDF kertoo. Sen viimeistä maa-aluetta puolustaa yleisradioyhtiö BBC:n mukaan arviolta 300 sotilasta.

Vaikka kalifaatin viimeinen alue vallataan, Isis voi pysyä yhä turvallisuusuhkana Syyriassa. Järjestö on siirtynyt sissisodankäyntiin varsinkin Eufrat-joen länsipuolella sijaitsevilla harvaan asutuilla alueilla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tammikuussa, että Yhdysvallat vetää kaikki sotilaansa Syyriasta Isisin kukistumisen johdosta. Tänään hän kuitenkin kertoi, että maa jättää paikan päälle noin 200 ”rauhanturvaajan” joukon.

Uusimmat

Fingerpori

comic